Welke merken vind je het fijnste om mee te werken?

Faber Castell, Stabilo, Koh I Noor, Caran d’ache en Clairefontaine. Deze merken komen dan ook veel voor in de webshop. En ik werk hier ook veel mee in de workshops en tekenlessen.

Welke puntenslijpers worden gebruikt voor het slijpen van pastelpotloden?

Pastelpotloden zijn eigenlijk niet geschikt om te slijpen, omdat het materiaal zacht is. Faber Castell potloden zijn het beste te slijpen maar ook dan worden de puntenslijpers snel bot. Ik gebruik dus veel puntenslijpers per tekening en ben op zoek gegaan naar fijne goedkope puntenslijpers. Ik kwam uit bij de dubbele metalen puntenslijpers.. Deze gebruik ik vooral om de punt iets bij te werken/scherper te maken. Daarnaast gebruik ik de Westcott tafelpuntenslijper voor als mijn punten helemaal bot zijn en ik er een hele nieuwe punt aan moet slijpen.

Kan ik bij jou terecht voor advies over materiaal?

Ja ik weet veel over pastel en grafiet, je kan mij daar alles over vragen! Ik heb in de afgelopen 12 jaar veel merken, papiersoorten en pastel geprobeerd van goedkoop tot duur. Daar zijn een aantal favorieten uit voort gekomen. Ik schrijf hier ook regelmatig een blog over. En daarnaast verkoop ik mijn favorieten in mijn eigen webshop!

Wat heb je voor foto nodig bij het maken van een realistische tekening?

Een scherpe en duidelijke digitale foto in een zo hoog mogelijke resolutie. Als er geen goede foto meer beschikbaar is dan overleg ik met de opdrachtgever wat de mogelijkheden zijn.

Verstuur je tekeningen ook naar het buitenland?

Ja tekeningen worden goed beschermd verpakt, verzekerd en met track en trace opgestuurd. Ook naar het buitenland!

Moeten tekeningen na afloop gefixeerd worden?

Nee dat zou alleen maar schade aanbrengen. Je kunt de tekening het beste inlijsten achter glas, met passe partout. Er zijn vele goede lijstenmakers te vinden die je heel goed kunnen adviseren wat het mooiste staat bij de tekening. Je kunt dan eventueel ook kiezen voor museumglas.

Mijn tekeningen laat ik altijd inlijsten bij Baspartout in Amersfoort.

Maak je ook schilderijen in opdracht?

Momenteel schilder ik heel weinig. De meeste opdrachtgevers willen graag een pasteltekening. Dat is ook mijn specialiteit. Wil je toch heel graag een schilderij? Stuur gerust een e-mail en dan bespreken we de mogelijkheden.

Geef je ook workshops in andere technieken?

Ik geef zelf workshops in pastel en grafiet. Daarnaast nodig ik binnen en buitenlandse kunstenaars uit in mijn atelier die in een andere techniek werken. Technieken en materialen zoals: kleurpotlood, olieverf, airbrush en aquarel. Ben je hierin geïnteresseerd? Bekijk op de pagina workshops of er wat bij staat of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ik heb nog nooit getekend, is zo’n workshop dan wel geschikt?

Ik lees en hoor wel eens dat mensen niet durven om een workshop te volgen omdat ze bang zijn dat ze het niet kunnen. En dit vind ik zo zonde! Want als het je leuk lijkt is dat echt een gemiste kans! Ik geef workshops die ook geschikt zijn voor beginners waarin ik alles stap voor stap uitleg en ik je goed begeleid. Je zult vervolgens versteld staan van je kunnen!

Geef je ook wekelijkse cursussen?

Ja, de lessen zijn iedere 2 weken. En je kunt ook kiezen om geen les te volgen maar wel een avond of ochtend in een leuke groep te komen werken aan je eigen tekening dit noem ik het open atelier.

Geef je ook online cursussen?

Ja ik bied ook online cursussen aan! De leeromgeving is achter deze site gebouwd die je kan bereiken met je eigen account. Een online cursus bestaat uit video’s met begeleidende voice-over en tekst en afbeeldingen. Op deze manier kun je in je eigen omgeving, in je eigen tempo werken aan je techniek! De cursussen blijven na aanschaf altijd toegankelijk.

Wat is het verschil tussen grafietpotlood, pastelpotlood en kleurpotlood?

Grafietpotlood: oftewel het grijze potlood, die kennen we allemaal. Met grafiet kun je mooie tekeningen maken in grijstonen.

Pastelpotlood: bestaat uit krijtachtig materiaal zoals het softpastelkrijt maar dan in potloodvorm. Je kan er mooi mee blenden en vele lagen over elkaar heen gebruiken.

Kleurpotlood: is olieachtig en daardoor lastiger over elkaar heen te gebruiken. Vaak gaat er daarom ook meer tijd zitten in een kleurpotloodtekening.