Algemeen

Materiaal

De eerste cursussen gaan over het tekenen met pastelpotloden en pastelkrijt. Met dit materiaal kun je hele mooie overgangen maken, heel gedetailleerd tekenen en makkelijk in lagen opbouwen. Nog een groot pluspunt is het werken van donker naar licht, waardoor je heel goed hightlights kan aanbrengen. We gebruiken hiervoor de beste tekenmaterialen en deze kun je in de webshop van Realisme in Portret aanschaffen.

Niveau

Bij iedere cursus wordt vermeld of deze geschikt is voor beginners en/of gevorderden. Als beginner is het verstandig om te starten met de basiscursus. De basiscursus bevat een uitgebreide uitleg over het materiaal en je begint met niet te moeilijke onderwerpen. Gevorderd ben je als je de basis kent en al een paar tekeningen hebt gemaakt in pastel. De lessen zijn geschikt vanaf een leeftijd van 16 jaar en ouder.

Realisme

Alle cursussen gaan over het realistisch tekenen naar aanleiding van foto’s. Ik geef alle tips en aanwijzingen die je verder helpen om beter te worden in het realistisch natekenen. Daarnaast vergt het veel oefening en geduld. Het precieze tekenen werkt ook heel ontspannend. Het is een techniek waarbij je steeds een stapje verder komt en je je liefde voor dieren en je omgeving mee kan uiten.

Zelfstudie

De cursus is voornamelijk gebaseerd op zelfstudie. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt en in de video’s worden technieken voorgedaan. Heb je toch een vraag? Dan kun je bij het betreffende onderwerp een vraag insturen of een vraag plaatsen in de Community.

De leeromgeving

Bestel de online cursus via de webshop en maak daarbij direct een account aan. Zodra je hebt afgerekend kun je de cursus direct starten op de website via je account.

De online cursussen bevatten veel video’s waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd en wordt voorgedaan. Je hebt direct toegang tot de hele cursus zodat je deze op je eigen tempo kan volgen. De aangeschafte cursus blijft levenslang beschikbaar!

De cursus is overzichtelijk ingedeeld in hoofdstukken met begeleidende tekst en video’s. De meest gebruikte kleuren worden benoemd per tekening. De foto’s die worden gebruikt in de video’s zijn onder de les te downloaden zodat je ze zelf ook kunt natekenen.

 

Community

Heb je een Facebookaccount? Dan kun je gratis gebruik maken van de community! Hierin bevinden zich alle deelnemers van de workshops en online cursussen. Je kunt je gemaakte opdrachten plaatsen, vragen stellen, inspiratie op doen en mee doen met de challenges.

Meld je aan en doe gezellig mee en laat je motiveren en inspireren!

Aanvulling

Een goede aanvulling op je cursus is een dagworkshop waarbij je een hele dag persoonlijk wordt begeleid, er tips worden gegeven, demonstraties worden gedaan en alle mogelijkheid hebt om vragen te stellen. Andersom is de online cursus een goede aanvulling op de workshops, zodat je thuis met ondersteuning verder kan.

Sinds kort kun je ook een boek bestellen wat ook een goede aanvulling is, hierin staan weer andere dierentekeningen stap voor stap uitgelegd.

Onderwerpen

Er zullen steeds meer cursussen worden toegevoegd met verschillende onderwerpen. Ook zullen er af en toe losse video’s worden aangeboden. Wil je op de hoogte blijven van nieuw geplaatste cursussen of video’s? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

De volgende cursus zal gaan over hondenportretten en een cursus over mensenportretten.

Cursussen

 • Video: Papegaai tekenen met Panpastel en pastelpotloden

  Tijdens deze video zie je het proces van begin tot eind hoe ik een papegaai teken met panpastel en pastelpotloden. Er wordt uitleg gegeven over de voordelen van panpastel en waar je op moet letten bij het gebruik ervan. Je leert er een wazige achterg...

 • Video: Kattenoog tekenen met pastel

  In deze video uit de cursus katten tekenen met pastel, leer je de basis voor het opzetten van het oog en de verdere techniek van het maken van details en haren. Wil je een klein inkijkje in mijn pasteltechniek? Dan is deze video wat voor jou! In 70 m...

 • Online cursus: Honden tekenen met pastel

  Tijdens deze online cursus zul je stap voor stap het realistisch tekenen van honden onder de knie krijgen! Eerst beginnen we met een korte uitleg over het materiaal, daarna volgt er een video over het maken van een goede schets,  gaan we een hondenn...

 • Online cursus: Katten tekenen in pastel

  Deze uitgebreide online cursus: katten tekenen in pastel gaat je helpen beter te worden in het realistisch tekenen van katten wat je ook kan toepassen op andere dieren. Tijdens deze 13 lessen leg ik uit welk materiaal we gaan gebruiken, hebben we het...

 • Online basiscursus tekenen met pastel

  In deze basiscursus leer je eerst alles over het materiaal pastel. Welke pastelpotloden en welk krijt gebruik je en op welk papier werkt dit het beste. Ook worden er verschillende tips en trucs gegeven over handige materialen die gebruikt worden naas...

Cursus Beoordelingen

 • Ik heb genoten van de basiscursus en heel veel geleerd!
  Het zit allemaal goed en duidelijk in elkaar. Ik zal de cursus zeker aanbevelen bij anderen.

  -Els
 • Ik heb de vlinder van de online basiscursus getekend  en vond het ontzettend leerzaam en leuk om te volgen. Mijn dierenportretten teken ik meestal met een lege achtergrond en op deze manier is het ook interessant om eens met de achtergrond wel iets te doen. Al met al dus heel informatief!! En ik wil je dan ook heel graag bedanken dat je op deze manier je creativiteit overbrengt en deelt via je cursus. Superleuk!!

  -Erica
 • Allereerst mijn complimenten voor je duidelijke en inspirerende online basiscursus. Wat heb ik er een plezier in gehad om kennis te maken met het tekenen met pastel. Mijn man, familie en collega’s zijn zonder uitzondering positief en ik geloof dat ik zelf nog wel het meest verbaasd ben over het eindresultaat. Het mooiste vind ik nog de reacties van mijn 81- jarige vader, die helemaal gelukkig is dat zijn (schilders) genen toch nog enigszins doorgegeven blijken te zijn. Het maakt me gelukkig dat ik op mijn 55ste hem nog zo trots kan maken.
  -Esther