index.php

Een mooie herinnering

Ik zie deze vraag regelmatig voorbij komen op Facebook en Instagram. Het is een vraag waar veel tekenaars mee worstelen zodra we tekeningen in opdracht willen gaan maken. Misschien heb jij je dit ook afgevraagd en hopelijk kan ik je hiermee een beetje op weg helpen!

Zelf teken ik al vanaf mijn 16e in opdracht. Op deze manier ben ik veel blijven tekenen en al die opdrachten hebben geleid tot waar ik nu sta. Ik ben hier heel erg dankbaar voor! Ondertussen hangen er dus al op honderden plekken tekeningen door mij gemaakt en dat voelt sowieso al heel speciaal en bijzonder. Ik kan wat voor mensen betekenen door een mooie herinnering voor aan de muur te maken.

Waarde

Bovenstaande waarde is lastig in geld uit te drukken. Dat is namelijk voor iedereen anders. Toch moet jij er een bedrag aan gaan koppelen.

Het is iets unieks wat je kan. Om meerdere redenen: je hebt het geduld, de discipline en de moed opgebracht om deze lastige techniek aan te leren. Je hebt er ontzettend veel tijd ingestoken, cursussen gevolgd en veel geleerd met vallen en opstaan.

Maar ook: je kan iets wat niemand anders kan. Want niemand tekent zoals jij dat doet. Als je 100 mensen dezelfde foto laat natekenen dan zijn het 100 verschillende tekeningen.

Wees je hiervan bewust en hecht hier zelf ook waarde aan en vraag dus een goede prijs voor je tekeningen.

Onzekerheid

Ben je er ook van bewust dat het vragen van een laag bedrag kan voortkomen uit je eigen onzekerheid? Is het wel goed genoeg wat je maakt? Is het vergeleken met anderen niet veel minder waard? Vind de klant het niet veel te duur wat je vraagt?

Door meer tekenervaring zal deze onzekerheid ook meer gaan afnemen. Zo zul je waarschijnlijk ook steeds meer durven te vragen voor je tekeningen. Dit proces gebeurt bij heel veel tekenaars.

Je bent je steeds meer bewust van wat je kan en durft daar de prijs voor te vragen.

Begin daarom ook niet te vroeg met het tekenen in opdracht. Ga eerst ontdekken wat je leuk vindt om te tekenen en probeer verschillende dingen uit zodat je weet wat je allemaal kan. Maak eerst veel tekeningen voor jezelf, die opdrachten kunnen altijd nog!

Prijzen

Vraag voor je tekeningen wat jij er sowieso voor wilt hebben. Ga niet voor een bedrag tekenen waar jij niet blij van wordt. Ga niet laag inzetten uit angst geen opdrachten te krijgen. Wees zekerder van wat je kan en vraag wat jij vindt dat het waard is.

Als je lage prijzen vraagt zeg je eigenlijk dat wat je maakt niet veel voorstelt. Jouw potentiële opdrachtgever kan dit misschien ook gaan denken.

Kijk wat andere tekenaars vragen en ga er niet onder zitten omdat je er mee wilt concurreren. Klanten moeten jou kiezen omdat onder andere jouw stijl ze aanspreekt en niet omdat je een lage prijs hebt toch? Vergelijk met andere tekenaars zodat je een beetje een idee krijgt wat iedereen vraagt en zo kun je misschien makkelijker een prijs voor je eigen tekeningen bepalen.

Bereik

En als je dan een goede prijs hebt bedacht dan moet je vervolgens mensen gaan vinden die dat voor je tekeningen willen betalen. De kans is groter dat je deze mensen vindt als je een groter bereik hebt. Maak hier een plan voor!

Als je vervolgens meer opdrachten binnen krijgt en je wachtlijst wordt langer, dan kun je je prijzen stapje voor stapje ophogen.

>Heb of had jij ook moeite met het bedenken van een goede prijs? Laat het mij weten in een reactie hieronder!

De juiste verhoudingen: 5 tips

Een goede realistische tekening begint bij de juiste verhoudingen. Door veel te tekenen ga je dit steeds beter zien en ontdek je sneller waar het nog beter kan in je tekening. Waar kun je op letten en welke hulpmiddelen kun je gebruiken?

Tip 1. Rasteren

In mijn cursussen werk ik veel met een raster. Dit is een heel goed hulpmiddel waarbij je sneller een tekening in de juiste verhoudingen op kan zetten.

Je maakt evenveel hokjes op je papier als op je foto. Vervolgens kun je per hokje bekijken hoe de lijnen lopen en deze ook zo uitschetsen op je papier. Een hulpmiddel die ervoor zorgt dat je ondersteuning hebt per hokje.

Wil je hier meer over weten: bekijk dan deze blog!

Tip 2. Opmeten met liniaal

Als je uitgeprinte voorbeeldfoto en je tekening even groot zijn, dan kun je ook bepaalde onderdelen in je tekening gaan opmeten. Ook als je werkt met een raster en je twijfelt over een onderdeel dan kun je dit voor de zekerheid nog even nameten met een liniaal.

Staat het gezicht iets schuin? Dan staan de ogen vaak even schuin in het gezicht als de neus en de mond. Bekijk dit eens op de foto en leg een liniaal langs de onderkant van de ogen, schuif de liniaal naar beneden en ontdek of de neus en de mond in dezelfde schuine lijn staan. Breng vervolgens deze liniaal in dezelfde positie naar je tekening en bekijk dan of je schets klopt en je deze onderdelen ook zo schuin hebt getekend. Schuif vervolgens de liniaal naar beneden om de neus en de mond te controleren.

Tip 3. Meten en vergelijken

Als je een gezicht aan het tekenen bent dan kun je bijvoorbeeld de ruimte tussen de wenkbrauwen controleren, of de ruimte tussen de neus en de lippen, of de kleine ruimte tussen de rand van de iris en de ooghoek om te kijken of het oogwit niet te groot is. Tot hoe ver loopt de wenkbrauw door? Op dezelfde hoogte als de ooghoeken of verder?

Tijdens het tekenen ben ik op deze manier steeds aan het controleren of alles klopt.

Tip 4. Schaduwen

Wanneer je alles zo goed hebt opgemeten of hebt gerasterd en vervolgens lijken de verhoudingen nog niet te kloppen. Waarschijnlijk heb je alle onderdelen wel op de juiste plek getekend, maar lijkt het anders dan op de foto omdat je bijvoorbeeld de schaduwen te licht hebt getekend, of een andere vorm hebt gegeven. Ook schaduwen vormen een gezicht. Een neus kan wel de goede vorm hebben, maar kan er anders uitzien doordat de schaduw niet klopt. Naast de schaduwen hoort ook de lichtinval te kloppen.

Tip 4. Foto maken

Dit gebruik ik meer als controle als de tekening af is. Ik maak met mijn telefoon een foto van de tekening en ik zet deze naast de voorbeeldfoto. Zo kan ik makkelijker vergelijken en vervolgens verbeteren.

Tip 5. Op de kop

Lijkt het alsof er nog iets niet klopt maar kun je niet ontdekken wat het is? Wat je dan nog kan proberen is het op de kop houden van je tekening en foto. Je hebt namelijk de neiging om dingen anders te zien dan in werkelijkheid. Je hersenen vullen dit namelijk voor je in. Om meer naar de vormen te kijken in plaats van naar een herkenbaar onderdeel, is het handig om de tekening op de kop te houden. Je laat dan even los dat het om een gezicht gaat en je hebt dan meer de neiging om naar de vormen te kijken en kunt deze soms dan makkelijker controleren of ze kloppen.

>Heb jij een aanvullende tip? Laat het ons hieronder weten!

Al deze tips en nog veel meer komen ook aan bod tijdens de online cursus: mensenportret in pastel. Leer meer over portrettekenen met deze uitgebreide cursus en kies vervolgens voor nog een extra les: de uitbreiding!

Kleuren kiezen

Als je een tekening in kleur gaat maken is dat na het opzetten van de schets het eerste waar je mee bezig gaat. Velen vinden dit het moeilijkste van de hele tekening. In deze blog 6 tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste kleuren.

Tip 1: Kleurenkaart

Misschien heb je ondertussen al heel veel potloden verzameld, maar ook als je nog niet zoveel hebt is het maken van kleurenkaarten erg handig. Ik heb voor ieder merk kleurenkaarten gemaakt waarbij je de kleuren zelf kan invullen. De kleurenkaarten kun je gratis downloaden en vind je bij ieder product. Zo’n zelf ingevulde kleurenkaart geeft het beste beeld van de kleuren. Het geeft meer overzicht en je ziet sneller welk potlood je moet hebben. Het is namelijk niet altijd makkelijk aan een potlood zelf te zien welke kleur het precies is.

Per merk zijn de kleurenkaarten handig maar een groot overzicht van alle merken is misschien nog wel handiger. Zo heb je namelijk alle kleuren blauw, groen, rood, bruin etc van alle merken naast elkaar en kun je makkelijker vergelijken welke je nodig hebt.

Deze kleurenkaart kun je hier op groot formaat kopen in de webshop!

Tip 2: Vergelijk

Voordat ik aan een tekening begin kies ik mijn kleuren alvast een beetje uit en slijp hier een scherpe punt aan. Tijdens het tekenen zullen er vast nog kleuren bij komen maar dan heb ik in ieder geval al wat uitzoekwerk gedaan. Om erachter te komen of ik de goede kleur heb vergelijk ik de punt van het potlood met de kleur in de foto. Heel simpel, maar ook effectief!

Tip 3: Uitproberen

Om er meer zeker van te zijn dat je de goede kleur hebt moet je de kleur gaan uitproberen. Ik zelf doe dat bijna altijd in mijn tekening, want je kan er met pastel weer overheen tekenen als het niet goed is. Als je werkt met kleurpotlood is dit niet handig dus dan kun je een kladpapiertje gebruiken. Gebruik daaroor een kladpapiertje in dezelfde kleur en papiersoort als je tekening.

Tip 4: Mengen

Het kan zijn dat de kleur die je nodig hebt niet in je potlodencollectie bevindt. Durf daarom te mengen! Pastel mengt heel erg goed en op pastelmat kun je veel lagen kwijt. Je kan dus prima mengen in de tekening zelf, maar ook hiervoor kun je eerst een kladblaadje gebruiken.

Ik kies meestal de 2 of 3 kleuren uit waarvan ik denk dat ze de juiste kleur gaan vormen en probeer deze samen uit. Het kan ook zijn dat je een lichtere versie van een bepaalde kleur nodig hebt, dan kun je deze kleur gaan mengen met een lichtere kleur. Bij bruin is het handig om het te mengen met lichtgeel, beige of een lichte huidtint want zo gaat de warmte van de kleur niet verloren. Wit trekt namelijk de kleur uit je kleur. Tenzij je dat wilt, bijvoorbeeld als je kleur te fel is geworden. In dat geval meng ik de kleur ook wel eens met een grijstint.

Tip 5: Basislaag

Als je met pastelpotloden gaat werken dan heb je een basislaag nodig in een middentoon kleur. Een middentoon is een kleur die tussen de lichte en donkere kleuren in ligt. Probeer te ontdekken welke kleur je als middentoon ziet. Bij een vacht is dit meestal de kleur die je een beetje tussen de haren denkt te zien. Als je meerdere kleuren ziet dan kies je de meest voor komende middentoon.

Het voordeel van zo’n middentoon is dat je donkere en lichte details er goed op te zien zijn. Dit geldt voor alle onderwerpen dus ook voor mensenportretten.

Tip 6: Loslaten

Misschien wel de belangrijkste tip van dit rijtje: probeer los te laten dat het niet exact zoals de foto hoeft. Besef je dat je voorbeeldfoto misschien op je laptop er al weer anders uit ziet als uitgeprint, of dat dezelfde hond in zonlicht er anders qua kleur uitziet als in huis. Het is bijna onmogelijk om precies dezelfde kleuren te krijgen en het is ook niet nodig. Ik zelf heb dit los gelaten en ik heb sindsdien ook meer plezier in het tekenen en nu doe ik ook meer op gevoel.

>Heb jij nog een goede tip? Laat het hieronder aan ons weten!

Realistisch leren tekenen met pastel

Je ziet de laatste tijd steeds meer mooie tekeningen met pastel verschijnen op Facebook, of je treft een ”foto” wat een pasteltekening blijkt te zijn als je de beschrijving leest, of je leest over het enthousiasme van iemand die kort geleden zijn/haar hobby tekenen weer heeft opgepakt. Je bent nieuwsgierig geworden en wil hier meer over weten.

Toen ik begon met pastelpotloden ging er een wereld voor mij open. Ik had daarvoor al met verschillende andere materialen gewerkt maar pastelpotloden bood mij precies waar ik naar op zoek was: je kan makkelijk met licht over donker werken, je kan met je vingers blenden en je kan er gedetailleerd mee tekenen. Ik denk dat ik 14 jaar was en vervolgens nauwelijks de potloden nog heb neergelegd.

Vooral het gedetailleerde realistische tekenen wilde ik leren. Ik wilde paarden tekenen, mijn eigen hond en kat, de acteurs van mijn favoriete series en films en nog veel meer. Het is geweldig om die gelijkenis te pakken te krijgen, maar het werken daar naartoe is ook heel ontspannend.

Het is een fijne verslaving die ik jou ook gun! Vandaar deze blog om even alles op een rijtje te zetten voor als je niet weet waar je moet beginnen maar wel erg enthousiast bent om dit te leren!

Materialen

Om te beginnen heb je materialen nodig. Ik ben hiervoor een handige webshop begonnen waar je alles kan vinden wat je nodig hebt. Al is er ondertussen wel veel keuze, dus hieronder help ik je kiezen.

Je kan bijna geen verkeerde keuze maken als je een set met pastelpotloden uitkiest. Alle merken hebben je wat anders te bieden: andere kleuren of een andere hardheid. De meeste tekenaars hebben daarom van verschillende merken potloden. Maar je moet ergens beginnen en om in je keuze te helpen heb ik een blog geschreven over al deze merken pastelpotloden: Lees hier de blog!

Tip: Wil je klein beginnen om eerst wat uit te proberen? Dan raad ik je deze set aan van Koh I Noor. Een heel fijn en goed pastelpotlood!

Als je graag meerdere merken pastelpotloden wilt proberen kun je gaan voor de set dieren 35 pastelpotloden. Deze set bevat 4 verschillende pastelpotloden in verschillende dierenvachtkleuren.

Wat je verder nog nodig hebt:
– Pastelpapier: pastelmat is het beste papier om mee te beginnen. Als je dit te prijzig vindt dat kun je Canson Mi Teintes gebruiken (de gladde kant). Dit heeft echter wel een kwaliteitsverschil! Ik ben zelf op Canson begonnen en daarna op Pastelmat gaan werken.
Kneedgum
Doezelaar, om mee te blenden
– Puntenslijper, hierin heb je ook verschillende soorten: metalen puntenslijpers tot tafelpuntenslijpers. Je kunt hier een blog lezen over puntenslijpen.
– Optioneel: liniaal en raster. Dit gebruik ik zelf bij het maken van een schets. Ook hier heb ik een blog over geschreven die je helpt bij het opzetten van een goede schets.

Ook een optie is beginnen met een online cursus waarbij je een materialenpakket aanschaft. Dit pakket bevat verschillende merken potloden, benodigdheden, papier en foto’s. Alles om goed te kunnen starten, bovendien biedt een online cursus je direct begeleiding.

Boek

Als je op zoek bent naar informatie en begeleiding in de vorm van stap voor stap uitleg bij tekeningen dan is het boek erg geschikt! Het boek kun je zien als samenvatting. Dus ideaal om eerst eens te kijken of het tekenen je leuk lijkt. Je vindt in het boek: uitleg over het materiaal, uitleg van de basistechniek, stap voor stap het tekenen van verschillende dieren en nog meer. Lees meer over de inhoud op deze pagina!

Online cursussen

Ik heb geen geheimen en vertel alles wat ik weet over deze leuke techniek. Dit doe ik ook door middel van online cursussen die ik per onderwerp heb ingedeeld. Zo kun je als beginner het beste starten met een basiscursus waarin je alles leert over het materiaal en de mogelijkheden, je leert een schets op zetten in de juiste verhoudingen en je leert direct al prachtige realistische tekeningen neer te zetten waar je omgeving en jezelf verbaasd over zullen zijn.

Zodra je een cursus aanschaft, krijg je direct en voor altijd toegang tot alle video’s en opdrachten. Je kan deze in je eigen tempo gaan volgen of de video’s opnieuw bekijken zo vaak je wilt. De video’s zijn een werkelijke weergave van het tekenproces, dus niet versneld! Tijdens dit tekenproces leg ik je uit hoe ik te werk ga.

Naast de cursus krijg je toegang tot de groep op Facebook waar je vragen kan stellen en in contact komt met andere cursisten.

Twijfel niet, jij kunt dit ook! Er zijn al zoveel deelnemers je voor gegaan met dezelfde twijfels en die vervolgens prachtige werken maakten en later zelfs in opdracht konden gaan tekenen! Hieronder werk van een aantal deelnemers:

>Teken jij al met pastelpotloden of wil je het graag leren?

Voordelen van een raster

Een raster zijn hokjes die je op je tekenpapier en foto tekent. Zo kan je per hokje de tekening bekijken in plaats van de tekening als één geheel te bekijken. Ik gebruik deze techniek als ondersteuning bij het opzetten van de schets met de juiste verhoudingen.

Bij het rasteren leer je beter kijken, bij het overtrekken veel minder. Daarom maak ik liever gebruik van een raster want daarmee leer je ook beter tekenen.

Transparant raster

Je begint met het tekenen van hokjes op je tekenpapier. Als ik met pastel ga tekenen dan pak ik meestal een lichtkleurig potlood en teken ik heel lichtjes de hokjes op papier. Dit zijn meestal hokjes van 2 of 3 cm. Zorg dat je niet teveel druk uitoefent tijdens het tekenen van de hokjes. Zo kan je deze later weer uitgummen!

Vervolgens heb ik dezelfde hoeveelheid hokjes op mijn foto nodig. Je kunt natuurlijk ook de hokjes op een uitgeprinte foto tekenen. Dit is alleen wel dubbel werk en ik heb daarom transparante rasters gemaakt die je over je foto kan leggen. Deze zijn verkrijgbaar in 1, 2 en 3 cm op A4 en A3 formaat.

Tip: Leg een raster met 1 cm hokjes over je andere raster heen als je een bepaald deel in je foto nog wat preciezer wilt bekijken.

Raster op de computer

Ik werk zelf graag vanaf de laptop, omdat ik daar op mijn voorbeeldfoto kan inzoomen. Om op de laptop een raster over mijn foto te maken, maak ik gebruik van het gratis bewerkingsprogramma GIMP. Dit programma kun je downloaden voor je Apple of Windows computer maar niet voor je tablet of telefoon.

Stap 1: Open de foto in Gimp via “Bestand” en kies dan voor “Openen“.

Stap 2: Als je de foto hebt geopend dan klik je onder Beeld” op
Raster tonen.

Stap 3: Je ziet nu waarschijnlijk te veel hokjes. Daarom moet je nog wel de hokjes gaan aanpassen zodat het klopt met het aantal hokjes op je papier. Je doet dit onder “Afbeelding” en klik vervolgens op “Raster instellen“.

Stap 4: Nu opent zich een nieuw scherm met daarin de instellingen voor het raster.

Ben je klaar met aanpassen? Dan klik je op OK. Ik noteer mijn instellingen voor het geval ik het kwijt raak. Je kunt ook je bestand opslaan als xcf bestand (bijv op je bureaublad) en als je dit bestand opent dan hoef je alleen maar raster tonen opnieuw aan te zetten.

Wil je de foto met raster uitprinten? Dan is de enige manier een printscreen maken en deze afbeelding vervolgens uitprinten.

Het voordeel van het werken vanaf de computer is dus dat je de foto kan inzoomen. Het raster zoomt dan mee in en zo kun je beter gedetailleerd aan het werk!

> Maak jij ook gebruik van een raster? Vertel ons hieronder op welke manier!

Pastel kan een troep geven

Dat weten alle tekenaars, sommige knappen erop af en anderen vinden het knoeien met pastel heerlijk. Het is ook wel de charme van pastel, maar niet voor iedereen een pluspunt. Je papier zit onder de pastel, je handen (en je gezicht) en je tafel. Hoe kun je schoon werken met pastel? In deze blog een aantal tips op een rijtje.

Ik werk zelf best wel schoon met pastel, een grote reden hiervan is dat ik vooral met pastelpotloden werk en weinig met krijt. Krijt geeft meer pastelstof af dan pastelpotloden. Al vind ik het werken met krijt totaal niet erg want ik kan juist wel de smeerboel van pastel waarderen. Het verschilt wel per merk krijt, Unison geeft bijvoorbeeld minder stof dan Schmincke.

PanPastel is een product waar je schoner mee kan werken dan met pastelkrijt en is daarom voor sommige mensen echt een uitkomst!

Vooral bij portretten waarbij ik de achtergrond niet mee teken en dan vooral het papier schoon wil houden, let ik er extra op dat ik niet teveel knoei. Als het dan toch gebeurd, gebruik ik een kneedgum om de vlekken meteen weg te halen. Een kneedgum is dan het beste want dan heb je geen gumrestjes op je papier. Bovendien werkt het deppen ook heel goed. Hardnekkige vlekken haal ik weg met een groene gum. Maar voorkomen is altijd beter dan het oplossen.

Pergamijn

Daarom werk ik altijd met een velletje pergamijn onder mijn hand. Pergamijn is zuurvrij en neemt geen pastel op waardoor je het kan gebruiken om je tekening te beschermen, maar ook om je hand op te leggen zodat je de tekening niet uitveegt tijdens het tekenen. Ideaal om schoon met pastel te werken!

Ook het tekenen op een tekentafel kan je helpen schoner te werken met pastel. Het pastel zal naar beneden van je tekening afvallen. Daarom is het vooral aan te raden van boven naar beneden te werken. Onderin je tekentafel valt het pastel in een gootje waardoor je het niet over je hele tafel hebt liggen. Wat ook wel wordt gedaan: een stukje tape met de plakrand naar boven onderin je tekening op je tekentafel vast maken zodat het pastelstof daar aan blijft plakken. Het tape kun je eventueel ook gebruiken om in je tekening delen te gaan afplakken, bijvoorbeeld de buitenste randen. Let wel op dat je tape gebruikt die je weer van je papier (ook afhankelijk van het papier) af kan trekken, test dit dus goed vantevoren!

Schoon werken met Pastel (stof)

Heb je pastelstof in je tekening liggen? Dan kun je dit ook gebruiken door het in het papier te vegen. En om je vingers schoon te houden heb je daar verschillende benodigdheden voor zoals een colourshaper, een doezelaar of de panpastel applicators.

Wat vaak wordt afgeraden maar wat ik toch doe is: blazen. Dit wordt afgeraden omdat je dan je pastelstof je omgeving in blaast. Ik blaas hard en snel als ik stof op plekken in de tekening heb liggen waar ik op geen andere manier van af kom. Bij neervallend pastel kan je een pastelspoor over je tekening krijgen. Misschien wel over een stuk papier die je schoon had willen houden. Soms zie ik dus geen andere mogelijkheid en blaas het dan in een richting van de tafel die ik later wel weer schoon maak.

schoon werken met pastel stofzuiger

Tip: Gebruik voor het snel schoonmaken van je tafel een handstofzuiger, te koop in de webshop!

Tussendoor je handen wassen helpt ook absoluut mee in het schoon werken met pastel. En omdat ik geen zin heb om iedere keer naar de kraan te lopen heb ik een pak natte (gezichts)doekjes liggen zodat ik daarmee even mijn vingers kan schoonmaken. Let op: wel goed afdrogen voordat je verder gaat met je tekening.

>Heb jij nog goede tips om schoon te werken met pastel? Dan lezen wij die graag in een reactie onder deze blog!

Een portret tekenen met potlood

Geeft je het effect van een zwart/wit foto. Juist bij een mensenportret vind ik dit heel erg mooi. Portret tekenen met potloden zou ik ook zeker vaker willen doen.

Voor het maken van een grafiettekening gebruik ik de volgende materialen:

Setje grafietpotloden van Faber Castell. Maar potloden van Koh-I-Noor of Staedtler kan ook)
Vulpotloden ( 0,3/0,5 en 0,7mm)
Zwart houtskoolpotlood
Wit houtskoolpotlood
Doezelaar
Gelpen
Tombow Mono Zero gumpen
Kneedgum
– Tissues
Dessin a grain papier (gladde achterkant) of ander wit papier

Grafiet materiaal uitgelegd

Een setje grafietpotloden bestaat uit verschillende hardheden, variërend tussen 4H en 8B. 4H is het hardste potlood en daardoor minder donker dan bijvoorbeeld 8B wat al meer op houtskool gaat lijken. HB zit daartussen en gebruik je meestal voor je schets en de eerste laag in je tekening.

Met vulpotlood kun je gedetailleerd tekenen en heeft als voordeel dat je niet hoeft te slijpen. Vulpotloden heb je ook in verschillende hardheden en diktes. Welke dikte je fijnste vindt tekenen is heel persoonlijk. Ik zelf gebruik meestal de 0,5 mm.

Een zwart houtskoolpotlood wordt gebruikt om delen in je tekening zwart te maken.

papier geschikt voor grafiet

Let op wanneer je grafiet met houtskool gebruikt

Grafiet kan gaan glimmen en houtskool doet dit niet. Daarom zou ik vooral kleine delen zoals de pupil zwart maken met houtskool. Nog een andere mogelijkheid zijn de potloden van Staedtler Lumograph black. Dit zijn extra donkere grafietpotloden.

Je gum is als het ware je witte potlood. Delen die je weer lichter wilt hebben kun je gummen met de tombow mono zero. Met deze gum kun je heel precies gummen. Met een kneedgum kun je delen lichter deppen. Als je sommige delen nog lichter wilt maken dan kun je gebruik maken van een wit houtskoolpotlood of een gelpen. Een gelpen zal een beetje glimmen in je tekening. Dat is soms wel mooi bijvoorbeeld in het oogwit.

Om delen in je tekening wat uit te vegen gebruik je een doezelaar, tissues of een kwast. Een doezelaar wordt vooral gebruikt om kleine delen in een tekening wat uit te vegen. Deze is minder geschikt voor bijvoorbeeld grote stukken huid. Hiervoor kun je een tissue of wc papiertje gebruiken. Een zacht kwastje in de vorm van een kattentong wordt gebruikt om sommige delen in je tekening wat zachter te maken.

chantal janzen portret met potlood

Wat kan er nog meer gebruikt worden in portret tekenen met potlood?

Grafietpoeder is poeder dat je op een apart blaadje doet en met je kwast aanbrengt op je papier. Dit is meestal een zachte kwast. Je bent dan als het ware aan het schilderen met grafiet.

De elektrische gum is een handig hulpmiddel omdat je bij deze gum niet de gum beweging hoeft te maken. Je zet alleen de punt op het papier en hij gumt. Dat betekent dat je heel makkelijk stipjes of kleine streepjes kan gummen.

Voor het maken van de schets gebruik ik een raster die ik heel zorgvuldig gebruik. Bij een mensengezicht komt alles heel precies. Een iets grotere neus verandert gelijk het hele gezicht.

Vooral de ogen zijn heel erg belangrijk en daarom begin ik ook met het tekenen van de ogen.

Tip! Oefen de onderdelen in het gezicht eens apart van elkaar

Zonder gelijk een heel gezicht te tekenen. Voor bepaalde onderdelen heb ik een stap voor stap uitleg gemaakt.

Als de ogen op papier staan ga ik door naar de neus. Een neus wordt gevormd door licht en schaduwen. Als je deze schaduw iets anders vormt, dan wordt je neus ook anders en daarmee dus ook de gelijkenis in het gezicht.

Na de neus ga ik door naar de mond en eventueel de tanden als deze zichtbaar zijn. De mond is een lastige. Je hebt vaak de neiging om de lippen de donker te maken of te veel harde lijnen te gebruiken. Net zoals dat de tanden ook vaak te hard omlijnt worden waardoor ze te opvallend zijn. Let dus heel goed op waar je wel duidelijke lijnen ziet en waar niet. Maak ze eventueel weer zachter met een doezelaar.

Ook onmisbaar bij portret tekenen met potlood zijn doezelaars. Een doezelaar gebruik ik om kleine delen in het gezicht wat zachter te maken. Je kan de doezelaar ook gebruiken als tekenpotlood, het grafiet aan je doezelaar kan je op andere delen in je tekening weer gebruiken.

Als ik toe ben aan het inkleuren van de huid dan wil ik dit zo egaal mogelijk (wel afhankelijk van type huid). Dit kan ik na het inkleuren uitvegen met tissues (of wcpapier). Met een doezelaar is het heel lastig om grote vlakken egaal uit te vegen.

baby portret grafiet potlood
Grafiettekening, voorbeeldfoto door Printeboek

Hopelijk heb je wat gehad aan bovenstaande tips!

Wil je met de lespakketten aan de slag? Ze zijn nu te downloaden!

Een setje met alle bovenstaande materialen kun je hier vinden!
Het lespakket kun je hier vinden!

Alle materialen zijn ook los verkrijgbaar!

Je kan ook erg mooie dierportretten tekenen met potlood. Voor voorbeelden zie deze pagina.

>Wat vind jij het moeilijkste onderdeel bij het tekenen van een mensenportret?

Portret tekenen

Als je zoveel te doen hebt dan moet je soms keuzes maken. Er waren een aantal dingen waar ik steeds maar niet aan toe kwam zoals het uitbreiden van mijn schilderijen en het tekenen van portretten. Ik heb ervoor gekozen om voorlopig te stoppen met schilderen en mij volledig te focussen op het portret tekenen met pastel. Daar valt nog zoveel moois mee te maken. Naast het maken van huisdieren en wildlife tekeningen wil ik vanaf nu ook meer gaan portret tekenen met pastel.

Ik werd aangespoord door de cursus van Marissa Oosterlee. Zij heeft in mijn atelier ons alles geleerd over portretschilderen met olieverf. Toen kwam bij mij de realisatie dat er nog zoveel over olieverf te leren valt, daar wil ik nog veel meer tijd in steken, maar niet nu.

Want momenteel ben ik juist lekker bezig het medium pastel verder uit te diepen, want ook daarin valt nog zoveel te ontdekken.

Altijd als ik een mensenportret teken dan denk ik: dit wil ik vaker doen. Huisdieren blijven natuurlijk leuk maar het is goed om eens af te wisselen. In mijn vakantie ben ik de foto uit de cursus van Marissa ook in pastel gaan tekenen en daarna volgde algauw een volgend portret.

portret tekenen

Huidskleuren

Welke kleuren heb ik zoal gebruikt bij het tekenen van deze portretten? Sowieso een aantal huidskleuren van Caran d’ache. Want geen enkel ander pastelmerk heeft zulke fijne huidskleuren in het assortiment. Die van Caran d’ache zijn niet te roze en niet te bruin. Precies een goede blanke huidskleur in verschillende tinten. Ideaal voor portret tekenen met pastel! Bovendien zijn ze ook uitstekend te gebruiken bij het tekenen van dieren. Daarnaast een hele fijne kleur van Stabilo nummer 681, een hele lichte huidskleur maar niet te roze. Nog een fijne kleur: Stabilo 642. Een hele bijzondere kleur die je in eerste instantie niet zou verwachten, maar die je dan toch verrassend vaak gaat gebruiken. Natuurlijk ook een aantal roze maar ook bruine kleuren van Faber Castell. Bijvoorbeeld 176, 180 en de hele donkere schaduwen met 175.

Tip! Een huidskleuren setje met 12 kleuren voor blanke huid vind je hier!

Nadat ik de online cursus mensenportretten had afgerond heb ik een mooie grote set gemaakt met alle huidskleuren die ik in de cursus heb gebruikt + wat extra mooie kleuren. Je kan deze set hier vinden in de webshop!

Portret tekenen met pastel

Ik gebruik graag een bruin pastelmat als ondergrond, een mooie warme kleur die paste bij de meeste (warme) huidskleuren. Of ik werk op Uart pastelpapier, dit is alleen verkrijgbaar in donker of beige. Ik heb onlangs op donker gewerkt en dat geeft een heel mooi effect! Bovendien kun je op Uart net iets makkelijker blenden als op pastelmat.

Als ik een schets maak bij een mensenportret dan doe ik dat door middel van een raster. En op de plekken van de ogen, neus en mond deel ik de hokjes nog eens door vieren zodat ik het op die plekken nog preciezer kan bekijken. De ogen zijn het belangrijkste en daarom begin ik daarmee. Vervolgens de huid eromheen want daarna zullen de wenkbrauwen erop getekend worden en de wimpers vallen er mooi overheen. De neus volgt daarna en vervolgens de mond en de rest van de huid. Tot slot het haar want ook daar vallen delen van over de huid.

Ook bij mensenportretten is zoveel diversiteit zoals een persoon met een rimpelige huid,  een baard/snor, verschillende huidskleuren, kinder en babyportretjes!

Heb jij ook interesse in het leren van portret tekenen met pastel? Je kunt een online cursus mensenportret tekenen met pastel volgen. Deze cursus bestel je hier!

>Laat in een reactie hieronder weten of jou interesse ook ligt bij onder andere mensenportretten tekenen of tegen welke moeilijkheden je aanloopt bij het tekenen daarvan!

Winkelwagen
0
error: Alert: Content is protected !!