Wat betekent blenden?

Als je met kleurpotloden een eerste laagje maakt dan zie je vaak nog stipjes van het papier er doorheen komen. Door dit te blenden vul je dit op en heb je een mooie dekkende en egale laag om op verder te werken. Ook kun je blenden voor mooiere kleurovergangen.

Bij pastelpotlood blend je door met je vingers het pastel in het papier te vegen, maar bij kleurpotlood heb je vaak hulpmiddelen nodig.

Zest-it pencil blend

Dit merk heeft een vloeibaar blendmiddel wat erg goed werkt. Je hebt er maar een beetje van nodig en brengt het aan met een kwastje of doezelaar. Als het is gedroogd kun je er overheen tekenen. Soms is het fijn om het eerst in te sprayen met de textured fixative van Brush and Pencil voordat je erover heen tekent.

Een vloeibaar blendmiddel geeft je het gevoel te schilderen met kleurpotloodpigmenten. Het lijkt dan bijna waterverf, maar dan met minder vloeistof. Dit is de snelste manier om een dekkende basislaag op te zetten in je kleurpotlood tekening!

Voor het gebruik van vloeibaar blendmiddel heb je wel stevig papier nodig anders gaat het papier bollen. Gebruik op zijn minst 200 grams papier. Dit blendmiddel kun je gebruiken met olie en wax potloden en laat geen vlekken achter!

Tip: gebruik de Zest-it blending spons zodat je meer controle hebt over de hoeveelheid zest-it aan je kwastje of doezelaar.

Powder Blender

Brush and pencil bracht een uniek product op de markt namelijk een blender in poedervorm!

Deze powder blender is speciaal bedoelt om te gebruiken op ‘Sanded papers’ zoals Uart of Luxarchival papier. Je kunt het poeder aanbrengen met bijvoorbeeld een Panpastel applicator.

Blender potloden

Nog een droge manier van blenden is die met blender potloden. Bijna ieder merk biedt wel een kleurloos blender potlood aan: Derwent, Caran d’Ache, Prismacolor.

Met een blender potlood breng je een kleurloos zacht laagje aan waarmee je het kleurpotlood egaler kan blenden of een mooier kleurverloop kan maken.

Wit potlood

Als je geen blenders in huis hebt dan kun je ook gebruik maken van je witte kleurpotlood. Meestal worden hier de zachtere potloden voor gebruikt zoals een wit Luminance kleurpotlood van Caran d’Ache. Het nadeel van deze manier van blenden is wel dat het wit je kleuren wat matter maakt. Maar als je daarna nog een laagje kleurpotlood aanbrengt is dat geen probleem.

Het blenden hoeft niet perse met een wit potlood. Sommige tekenaars blenden door meer druk te zetten op hun potlood. Ze beginnen dan bijvoorbeeld met de hardere potloden van Polychromos en de laatste laag blenden ze met Luminance. Het is namelijk verstandig dit vooral in de laatste laag te doen omdat het papier er wel sneller door verzadigd.

>Welke blending methode gebruik jij het liefst?

Meng je in het gesprek!

  1. Andrea schreef:

    Caran d’ache luminance wit of raw umber vind ik prettig bij polychromos kleurpotloden!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0