Details

Je wilt net even dat kleine witte detail in je tekening maken en dan kom je erachter dat het niet zo wit wordt als je zou willen. Vandaar deze blog met allerlei handige hulpmiddelen en tips waarmee je toch dat witte detail kan maken. Denk bijvoorbeeld aan snorharen of lichtpuntjes in de ogen. Het kan ervoor zorgen dat je tekening net even dat extra levendigheid krijgt dat het nog nodig heeft.

Pastel

Bij pastel gebruik je andere hulpmiddelen voor witte details dan bij kleurpotlood. Het meest witte pastelpotlood dat vaak gebruikt wordt is Caran d’Ache wit nr. 901. Dit potlood is zacht en zit vol pigmenten, waardoor er makkelijker kleur af komt dan andere pastelpotloden. Door de zachtheid van een potlood kan je ook makkelijker over meerdere lagen heen tekenen.

Houtskool

Daarnaast heb ik een wit houtskoolpotlood van Koh I Noor. Houtskool lijkt qua gebruik erg op pastelpotlood en kan daardoor prima gecombineerd. Dit houtskoolpotlood lijkt even wit te zijn als het Caran d’Ache potlood.

Pastelkrijt

De meest pure pigmenten vind je alsnog in pastelkrijt. Vooral het zachte pastelkrijt geeft veel kleur af. Daarom ook ideaal om te gebruiken als je al meerdere lagen op je papier hebt staan. Het is alleen lastig om met een krijtje hele strakke details te maken, dus dat is even oefenen. Tip: breek het krijtje voor een scherp kantje.

Kleurpotlood en grafiet

Je kan kleurpotlood op pastelkrijt gebruiken, maar niet andersom. Je kan dus met wit kleurpotlood nog details tekenen over je pastel. Het zullen dan geen hele witte details worden, maar wel scherpe details omdat een kleurpotlood harder is en scherper te slijpen.

Het meest witte potlood dat je kan gebruiken in je kleurpotlood tekeningen zijn de Derwent Drawing chinese white of de Caran d’Ache museum Aquarel wit. Dit zijn zachte potloden die daardoor goed kleur afgeven.

Gelpen of posca marker

Een populair hulpmiddel voor witte details zijn de markers of pennen van bijvoorbeeld Sakura of Posca. De marker is gevuld met acrylverf dat zich hecht aan je tekening. Met de fijne punt kan je makkelijk kleine details maken of dunne lijntjes. Je kan meerdere laagjes aanbrengen om het witter te maken, maar let op: je gaat wel het verschil zien in dikte en structuur tussen je kleurpotlood en je penvloeistof.

Embossing tools

Een bijzondere techniek is het gebruik van embossing tools. Met deze tools kan je een inkeping maken in je papier op plekken waar je geen kleur wilt gebruiken. Maak voordat je begint met de tekening eerst met deze tools de snorharen. Als je vervolgens gaat tekenen met kleurpotlood of grafiet dan merk je dat deze inkepingen wit blijven. Mits je wit papier als ondergrond hebt gebruikt.

Slice mesje

Het slice keramische mesje wordt gebruikt om kleur mee weg te ”krassen”. Dit werkt heel leuk op een gladde ondergrond zoals drafting film. Je tekent eerst de vacht met kleurpotlood of grafiet, vervolgens kan je met het mesje de kleur weghalen door er haartjes of andere details in te tekenen. Doordat je het hebt weggekrasd kan je eventueel deze haren ook weer inkleuren met bijvoorbeeld wit.

Je kan dit mesje ook gebruiken op tekenpapier maar dan je hebt dan onder je kleurpotlood laag eerst een gladde waslaag nodig, dit kan je maken door de Caran d’Ache blender als onderlaag te gebruiken. Vervolgens teken je daarover de vacht in kleurpotlood en kan je de haartjes met het mesje er terug in krassen.

Masking fluid pen

Deze vloeistof wordt vooral gebruikt voor aquareltekeningen, maar kan ook gebruikt worden in kleurpotloodtekeningen. Met deze pen breng je een laagje aan op je papier waar je geen kleur wilt gebruiken. Dit laagje droogt op en kan je er na het tekenen afhalen. Zo blijft je papier wit op deze plekken.

Brush and Pencil titanium white

Het witte poeder kan je in je tekening aanbrengen en eventueel vast zetten met een fixatief.
Dit product kan je ook gebruiken in combinatie met de Touch up texture van Brush and pencil. Als je beide met elkaar mengt dan ontstaat er een extra witte vloeistof die je kan gebruiken in je tekening. Breng het aan met bijvoorbeeld een fijn penseel. Je kan er eventueel weer overheen tekenen als het droog is. Je kan de Touch up ook afzonderlijk gebruiken door het aan te brengen op een plek waar het potlood door de lagen niet meer pakt. Als het touch-up is opgedroogd kan je er weer overheen tekenen.

NIEUW! Liquid White Colored pencil

Dit nieuwe product hebben we sinds kort in de webshop en werkt hetzelfde als Brush and Pencil. Vele tekenaars hebben het al geprobeerd en zijn enthousiast. De witte vloeistof is gemaakt met dezelfde ingrediënten als wit kleurpotlood en dat is een voordeel want zo zie je geen structuur verschil tussen je kleurpotlood en de met vloeistof aangebrachte wit. Het zit in een handig potje met pipet. Je kan het aanbrengen met een fijn penseeltje. Probeer het nu uit!

>Heb je nog tips kunnen halen uit deze blog? Welke methode of materialen gebruik jij het liefst om witte details te maken in je tekening?

Meng je in het gesprek!

  1. Marianne schreef:

    Ik heb genoten van je blog. Dank je wel!

  2. Lies Siepel schreef:

    het chinees wit,van Caran d’Ache no. 901 werkt inderdaad erg prettig. Ik heb net weer 2 nieuwe besteld. Ik gebruik het heel veel.

  3. Jessica Heinkens-Verhulst schreef:

    Hoi ik teken nu alleen met grafietpotloden. Wat is dan het beste om een mooi wit detail te tekenen? Nu laat ik het papier op die plekken “bloot”, maar is soms mooi om het wat witter te laten zijn.

    1. Anne-Baukje schreef:

      Ik vind zelf de gelpen fijn en de nieuwe liquid white colored pencil.

      1. Wagemakers schreef:

        kroontjes pen met witte inkt voor high lights
        bv in de ogen

  4. Mooie tips!
    Ik kendr ze nog niet allemaal en dus weer wat bijgeleerd.
    De embossing methode gebruik ik graag bij mensen met baarden of dieren in zwart wit , snorharen enzovoort. Echter wel voorzichtig zijn als je toevallig ongewenste inkepingen maakt je kunt het niet ongedaan maken.
    De liquid White colored pencil ga ik zeker ook eens proberen.

  5. Lydia schreef:

    Leuke tips, maar ik vindde uni shalk krijt stiften voor op pastel soms wel handig. Maar ik ga zeker de liquide White colered pencil eens proberen als ik heb kan bemachtigen, was vlug uitverkocht

  6. Everdieb schreef:

    Dank je wel . Ik heb deze tips gelezen. En ga het uitproberen

  7. Henry Van weert schreef:

    Ik ben echt op zoek naar wit wat ik in combinatie met Faber Castell polychromos potloden kan gebruiken, m vr gr Henry

    1. Anne-Baukje schreef:

      Probeer de Caran dache museum aquarelpotlood wit eens

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0