//added body class for recaptcha styling fix
 • nl

Portret tekenen in grafiet

Een portret tekenen in grafiet geeft je het effect van een zwart/wit foto. Juist bij een mensenportret vind ik dit heel erg mooi. Dat is ook zeker iets wat ik vaker zou willen tekenen.

Voor het maken van een grafiettekening gebruik ik de volgende materialen:
Setje grafietpotloden van Faber Castell (Koh I Noor of Steadler kan ook)
Vulpotloden ( 0,3/0,5 en 0,7mm)
Zwart houtskoolpotlood
Wit houtskoolpotlood
Doezelaar
Gelpen
Tombow mono zero gum
Kneedgum
– Tissues
Dessin a grain papier (gladde achterkant)

Voor het maken van de schets gebruik ik een raster die ik heel zorgvuldig gebruik. Bij een mensengezicht komt alles heel precies. Een iets grotere neus verandert gelijk het hele gezicht.

Vooral de ogen zijn heel erg belangrijk en daarom begin ik ook met het tekenen van de ogen.

Tip! Oefen de onderdelen in het gezicht eens apart van elkaar zonder gelijk een heel gezicht te moeten tekenen. Voor het oog heb ik een lespakketje gemaakt met stappen en uitleg.

Als de ogen op papier staan ga ik door naar de neus. Een neus wordt gevormd door licht en schaduwen. Als je deze schaduw iets anders vormt, dan wordt je neus ook anders en daarmee dus ook de gelijkenis in het gezicht.

Na de neus ga ik door naar de mond en eventueel de tanden als deze zichtbaar zijn. De mond is een lastige. Je hebt vaak de neiging om de lippen de donker te maken of te veel harde lijnen te gebruiken. Net zoals dat de tanden ook vaak te hard omlijnt worden waardoor ze te opvallend zijn. Let dus heel goed op waar je wel duidelijke lijnen ziet en waar niet. Maak ze eventueel weer zachter met een doezelaar.

Een doezelaar gebruik ik om kleine delen in het gezicht wat zachter te maken. Je kan de doezelaar ook gebruiken als tekenpotlood, het grafiet aan je doezelaar kan je op andere delen in je tekening weer gebruiken.

De gummen gebruik ik als het ware als mijn witte potlood. Veel delen gum ik weer lichter. Bij pastel gebruik ik de gum bijna niet, bij grafiet juist wel veel. Als je iets witter wilt dan kun je het witte houtskoolpotlood of de gelpen gebruiken.

Waar gebruik ik dan de tissues voor? Als ik toe ben aan het inkleuren van de huid dan wil ik dit zo egaal mogelijk (wel afhankelijk van type huid). Dit kan ik na het inkleuren uitvegen met tissues (of wcpapier). Met een doezelaar is het heel lastig om grote vlakken egaal uit te vegen.

Hopelijk heb je wat gehad aan bovenstaande tips! Wil je met de lespakketten aan de slag? Er zullen steeds meer pakketten worden toegevoegd aan de webshop.

Een setje met alle bovenstaande materialen kun je hier vinden!
Een set met alle materialen + lespakket kun je hier vinden!
Alle materialen of het lespakket zijn ook los verkrijgbaar!

Wat vind jij het moeilijkste onderdeel bij het tekenen van een mensenportret?

Reacties

2 reacties op "Portret tekenen in grafiet"

 1. Linda schreef:
  Hallo,

  Is er ook een online cursus of workshop portrettekenen met grafief? Enschede is te ver weg voor mij helaas.

  1. Anne-Baukje schreef:
   Hallo Linda, er staat geen workshop of online cursus grafiet op de planning. Wel een online cursus mensenportretten in pastel die in mei uitkomt.
   Ik ga voor grafiet alleen de lespakketten maken, die je kunt vinden onder cursusmateriaal -> stap voor stap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Alert: Content is protected !!
Top