//added body class for recaptcha styling fix
  • nl

Portret tekenen in pastel

Als je zoveel te doen hebt dan moet je soms keuzes maken. Er waren een aantal dingen waar ik steeds maar niet aan toe kwam zoals het uitbreiden van mijn schilderijen en het tekenen van portretten. Ik heb er voor gekozen het schilderen voorlopig te laten vallen en mij volledig te focussen op het portret tekenen met pastel. Daar valt nog zoveel moois mee te maken. Naast het maken van huisdieren en wildlife tekeningen wil ik vanaf nu ook meer gaan portret tekenen met pastel.

Ik werd aangespoord door de cursus van Marissa Oosterlee die 4&5 augustus in mijn atelier ons alles heeft geleerd over het portretschilderen met olieverf. En toen kwam bij mij de realisatie dat er nog zoveel over te leren valt, daar wil ik nog veel meer tijd in steken. Maar niet nu.

Want momenteel ben ik juist lekker bezig het medium pastel verder uit te diepen, want ook daarin valt nog zoveel te ontdekken. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit panpastel gebruikt, dat wil ik voor jullie gaan uitproberen.

Altijd als ik een mensenportret teken dan denk ik: dit wil ik vaker doen. Huisdieren blijven natuurlijk leuk maar het is goed om eens af te wisselen. In mijn vakantie ben ik de foto uit de cursus van Marissa ook in pastel gaan doen. En daarna volgde algauw een volgend portret.

Welke kleuren heb ik zoal gebruikt bij het tekenen van deze portretten? Sowieso een aantal huidskleuren van Caran d’ache. Want geen enkel ander pastelmerk heeft zulke fijne huidskleuren in het assortiment. Die van Caran d’ache zijn niet te roze en niet te bruin. Precies een goede blanke huidskleur in verschillende tinten. Bovendien ook uitstekend te gebruiken bij het tekenen van dieren. Daarnaast een hele fijne kleur van Stabilo nummer 681, een hele lichte huidskleur maar niet te roze. Nog een fijne kleur: Stabilo 642. Een hele bijzondere kleur die je in eerste instantie niet zou verwachten, maar die je dan toch verrassend vaak gaat gebruiken. Natuurlijk ook een aantal roze maar ook bruine kleuren van Faber Castell. Bijvoorbeeld 176, 180 en de hele donkere schaduwen met 175.

Tip! Een huidskleuren setje voor blanke huid vind je hier!

Ik heb een bruin pastelmat gebruikt als ondergrond, een mooie warme kleur die paste bij de warme huidskleur.

Als ik een schets maak bij een mensenportret dan doe ik dat door middel van een raster. En op de plekken van de ogen, neus en mond deel ik de hokjes nog eens door vieren zodat ik het op die plekken nog preciezer kan bekijken. De ogen zijn het belangrijkste en daarom begin ik daarmee. Vervolgens de huid eromheen want daarna zullen de wenkbrauwen erop getekend worden en de wimpers vallen er mooi overheen. De neus volgt daarna en vervolgens de mond en de rest van de huid. Tot slot het haar want ook daar vallen delen van over de huid.

Ook bij mensenportretten is nog zoveel te maken zoals een persoon met een rimpelige huid,  een baard/snor, verschillende huidskleuren, kinder en babyportretjes etc! Je gaat dus nog meer voorbij zien komen dit jaar!

Heb jij ook interesse in het leren tekenen van mensenportretten? Er is nog plaats bij de workshop op 7 oktober. Klik hier!

Laat in een reactie hieronder weten of jou interesse ook ligt bij onder andere mensenportretten tekenen of tegen welke moeilijkheden je aanloopt bij het tekenen daarvan!

error: Alert: Content is protected !!
Top