• nl

Tips voor een fijne werkplek

Ik hoor heel vaak dat het lastig is om thuis aan je hobby te werken. Dat probleem herken ik deels want thuis is altijd afleiding te vinden. Ik heb jarenlang thuis aan mijn tekeningen gewerkt en daar kwam ook het huishouden, de katten en een tv met series om de hoek kijken. Door de jaren heen heb ik ontdekt wat voor mij het beste werkt.

Het werkte voor mij niet om te tekenen op een drukke dag. Ik kan niet na een lange werkdag of tussen de bezigheden door gaan tekenen. Ik plande daarom altijd een dag vrij. Een tekendag. Heerlijk ontspannen en zo kon ik mij volledig focussen zonder teveel worden afgeleid door de klok. Want zoals misschien voor jou ook herkenbaar is, als je aan het tekenen bent dan vergeet je vaak de tijd.

Ik heb altijd in de woonkamer getekend omdat ik dat gezelliger vind dan alleen op een kamer. Dus ik tekende aan de keukentafel en later aan een bureau. Het grootste voordeel van een eigen werkplek is dat je je spullen kan laten liggen (tenzij je katten hebt). Het is dan ook makkelijker om weer te gaan tekenen. Je hoeft niet iedere keer al je spullen klaar te zetten.

Om het opruimen wat makkelijker te maken doe ik de potloden die ik gebruik voor een tekening apart in een pennenbakje. Ik zelf doe de potloden nooit meer terug in de doos, omdat het iedere keer veel werk is om het zo terug op volgorde te leggen. Dus ik sorteer ze op kleur in een display met vakjes of in aparte pennenbakjes.

Misschien heb je het al gemerkt en zit je tijdens het tekenen met je neus zowat op de tekening. Niet erg goed voor je nek en rug dus. Daarom heb ik een tekentafel aangeschaft. Deze gebruik ik ook voor grotere tekeningen zodat je er van voren op kijkt in plaats van onder, wat beter is voor het perspectief.

In de zomer zul je er minder last van hebben maar in de winter kan het een probleem worden: slecht licht. Een daglichtlamp is dan de oplossing. Ik teken graag wanneer ik wil, dus als ik ‘s avonds wil gaan tekenen dan moet dat ook kunnen!

Ik zelf teken bijna niet meer thuis, maar in mijn atelier. Dat is gelijk voor andere mensen ook een uitkomst en daarom heb ik om de week open atelier. Vaste groepen deelnemers schuiven dan aan om gezellig te komen tekenen. Dit zijn mensen die thuis vaak niet aan het tekenen toe komen. Samen tekenen is goed voor je motivatie, je productiviteit en inspiratie! We helpen elkaar met een goede foto uitkiezen, kleuren kiezen en we geven positieve feedback.

Dan heb ik ook nog het geluk dat mijn atelier zich in de Performance Factory bevindt. Een inspirerende omgeving met allemaal creatieve ondernemers. Ik zit niet meer alleen maar deel de ruimte met Marije (van www.bymarij.nl) die ook heel creatief is en we delen onze strubbelingen en nieuwe ideeën. We hebben dezelfde smaak qua inrichting en onze ruimte is mooi licht en inspirerend ingericht. Iedere keer als ik de ruimte binnen loop ben ik dankbaar voor deze plek!

Heb jij ook een fijne werkplek of tips? Vertel erover in een reactie hieronder!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Alert: Content is protected !!
Top