Algemeen

Beginners

Ook als je nog nooit een tekening gemaakt hebt is een workshop of cursus geschikt voor jou. Bekijk de vele goede resultaten op mijn Facebookpagina van deelnemers die vooraf aan de workshop nog niet eerder hadden getekend!

Gevorderden

Wil je graag de volgende stap maken maar kan je er niet achter komen wat er aan ontbreekt? Kom gerust eens langs voor een workshop en samen evalueren we je tekeningen en gaan we werken aan jouw verdere ontwikkeling.

Techniek

In alle lessen werken we met een techniek die een realistisch resultaat geeft. Deze techniek is uniek in Nederland. Wil je goed leren tekenen? Een echt professionele werkwijze leer je bij Realisme in Portret!

Ontspanning

Realistisch tekenen werkt erg ontspannend. Er gaat veel tijd zitten in een tekening door alle details die je gaat tekenen. Daardoor kun je helemaal opgaan in je tekening en vergeet je de tijd. De lessen zijn dus ook erg geschikt als je toe bent aan ontspanning en even te ontsnappen uit je drukke bestaan.

Materialen

Pastelpotloden

Een kleurrijk materiaal waarmee je erg gedetailleerd aan de slag kunt gaan. De punten van de potloden zijn scherp te slijpen waardoor je ieder klein haartje op papier kan zetten. Met pastelpotloden kun je veel laagjes over elkaar heen gebruiken, waardoor een fout zo hersteld is en je goed kleuren kan mengen. De grote verzameling potloden zorgt er voor dat je kennis kan maken met verschillende merken. Ook kan er gewerkt worden op verschillende ondergronden. Alles van professionele kwaliteit die zelf ook gebruikt wordt voor opdrachten.

Grafietpotloden

Zoals een zwart/wit foto, dat effect kun je bereiken met grafiet. Hiervoor worden voornamelijk vulpotloden gebruikt waardoor je erg gedetailleerd aan de slag kunt gaan. Dit materiaal is ook erg geschikt om mensenportretten mee te maken. Je zult versteld staan wat er allemaal mogelijk is met grafiet.

Workshops

Masterclass wilde dieren tekenen met pastel

Doe mee met deze unieke masterclass waar je geïnspireerd wordt en begeleiding ontvangt. Ik geef duidelijke uitleg en demonstraties en help je van begin tot eind met je tekening! Ook voor beginners! Tijdens deze uitgebreide masterclass leer je welke ...

 • vrijdag 15 november 2019
 • 10:30 - 15:30
 • Hoge Bothofstraat
  Enschede
 • 299,-

5 inschrijvingen beschikbaar

Dagworkshop huisdieren tekenen met pastel

Doe mee met deze unieke workshop waar je geïnspireerd wordt en begeleiding ontvangt. Ik geef duidelijke uitleg en demonstraties en help je van begin tot eind met je tekening! Ook voor beginners! Tijdens deze workshop leer je welke techniek goed werk...

 • zaterdag 18 januari 2020
 • 10:30 - 16:00
 • Hoge Bothofstraat 39
  Enschede
 • 115,-

Géén inschrijvingen beschikbaar

Dagworkshop huisdieren tekenen met pastel

Doe mee met deze unieke workshop waar je geïnspireerd wordt en begeleiding ontvangt. Ik geef duidelijke uitleg en demonstraties en help je van begin tot eind met je tekening! Ook voor beginners! Tijdens deze workshop leer je welke techniek goed werk...

 • zaterdag 8 februari 2020
 • 10:30 - 16:00
 • Hoge Bothofstraat 39
  Enschede
 • 115,-

6 inschrijvingen beschikbaar

Open atelier

Iedere 2 weken kun je aanschuiven bij een gezellige groep tekenaars! Voor maar 10 euro per dagdeel! Woensdagavond 19.30 – 21:15 Vaak komt het door de drukte thuis er niet van om te gaan tekenen en dan is een avond zoals deze erg prettig! Je kunt je eigen werk meenemen om hier tijdens deze bijeenkomsten mee verder te gaan. Er ligt ook een map klaar met mooie foto’s. Je hebt uiteraard de gelegenheid om vragen te stellen. Schuif gezellig aan en laat je inspireren! Ben je een beginner en wil je stap voor stap begeleiding? Dan kun je beter eerst meedoen met de weekcursus of een dagworkshop!

Online cursussen

Sinds kort biedt Realisme in Portret ook online cursussen aan. Zodra je een cursus aanschaft, krijg je direct toegang tot alle videos en opdrachten. Je kan deze in je eigen tempo gaan volgen of de video’s opnieuw bekijken zo vaak je wilt. Naast de cursus krijg je toegang tot de community waar je vragen kan stellen en in contact komt met andere cursisten. Ben je altijd al benieuwd geweest naar mijn techniek? Of wil je graag ondersteund en geïnspireerd worden? Dan kun je met de duidelijke en leuke online cursussen direct goed aan de slag! ✓ Alles duidelijk uitgelegd in video’s ✓ Nederlands gesproken ✓ Direct en altijd toegang tot de gehele cursus ✓ Volg het tekenproces van begin tot eind ✓ Persoonlijke feedback ✓ Benodigde materialen in de webshop

Tekening beoordeling

Heb je geen workshop of online cursus gevolgd maar je bent wel op zoek naar serieuze feedback? Stuur mij je tekening en ik ga deze uitgebreid voor je bekijken en beoordelen. Je krijgt mijn eerlijke mening met tips, maar ook met tops.

 • Stuur 1 tekening met de referentiefoto(s)
 • Zorg ervoor dat de tekening goed op de foto is gezet. De kleuren en het contrast moeten zoveel mogelijk kloppen met de werkelijkheid
 • Heb je specifieke vragen? Zet ze er gerust bij!
 • De tekening moet met pastelkrijt of pastelpotloden zijn gemaakt
 • Vermeld daarbij de merken potloden en papier of andere informatie die voor mij handig kan zijn
 • Binnen 5 werkdagen heb je je feedback terug op je e-mail!
 • Kosten: 9,50 per tekening

 

 

Masterclass

Wil je graag een masterclass volgen van 2, 3, 4 of misschien wel 5 dagen? In 2019 zal er opnieuw een masterclass worden ingepland. Laat weten hoeveel dagen, wanneer en over welke onderwerpen je graag een masterclass wilt volgen! Stuur een e-mail naar: info@realisme-inportret.nl

 • Hoeveel dagen achter elkaar?
 • In welke maand?
 • Over welke onderwerpen?

Tijdens een masterclass zullen we verschillende kleine oefeningen doen, maar ook een volledig portret maken. Een perfecte manier om uitgebreid je tekenvaardigheden een boost te geven! Ook geschikt voor beginners!

Workshop Beoordelingen

 • Dit was voor mij de eerste workshop op Pastelmat. Dit is een tekening van mijn overleden pony. Heb wel vaker getekend, maar de ogen bleven een struikelpunt voor mij. Telkens werden de ogen te groot of niet sprekend genoeg. Ze kwamen niet tot leven. Tijdens de workshop op Pastelmat bij Anne heeft ze me geholpen om dit zo goed mogelijk op te pakken. Hier een tekening van begin tot eindresultaat. Ben er super blij mee! Nogmaals heel erg bedankt!

  -Marjolein
 • Op 15 juli 2017 voor het eerst een workshop bij Anne-Baukje gevolgd. Ik tekende alleen vroeger, op school, Huisje, Boompje, Bloemetje. Deze workshop was de 1e keer dat ik daadwerkelijk serieus ging tekenen. Als voorbeeld had ik een foto van ons hondje, die we in augustus 2016 helaas hebben moeten laten inslapen. Het leek me onmogelijk om haar goed op papier te krijgen, omdat ze een pluizige vacht had. Door de gedegen uitleg van Anne-Baukje en het geduld van haar, is het erg realistisch geworden. Ze geeft goede aanwijzingen, zonder dat ze zelf het potlood van je overneemt en de tekening ‘bewerkt’ Ik had dit niet voor mogelijk gehouden. Het was een fantastische ervaring. Ik ben supertrots op mezelf en mijn tekening.

  -Els