single.php

Verschil met pastelpotlood

Naast de pastelpotloden is het ook heel leuk om met kleurpotloden te tekenen! Deze zijn ook in combinatie te gebruiken. Je kan met kleurpotloden op een laag pastel tekenen, maar niet andersom!

 • Pastelpotlood bestaat uit krijt en kun je met je vingers makkelijk blenden op papier, voor kleurpotlood heb je hulpmiddelen nodig zoals Zest-it blendmiddel of Brush and Pencil powderblender of een blender potlood.
 • Kleurpotloden houden langer een scherpe punt, afhankelijk van welk papier je gebruikt.
 • Pastelpotlood geeft meer stof dan kleurpotlood.
 • Een foutje is met pastelpotlood makkelijker te herstellen dan met kleurpotlood.
 • Met pastelpotloden kun je sneller werken dan met kleurpotloden.

Merken kleurpotloden

Alle merken kleurpotloden hebben verschillende eigenschappen. Onderstaande merken zijn allemaal goed samen te gebruiken. Voor welk kleurpotlood ga jij?

Prismacolor Premier

Prismacolor Premier bestaat uit wax. Het is daarom een heel zacht kleurpotlood waar je makkelijk mee kunt blenden. Dit zorgt er ook voor dat je voorzichtiger moet zijn met lagen opbouwen, het papier raakt sneller verzadigd. Als het papier verzadigd is zie je na een paar dagen een ”waxbloom” dit is een wittig laagje over je tekening. Deze kun je verwijderen door het er lichtjes met een droge doek af te vegen. Om de waxbloom te voorkomen kun je een fixatief gebruiken.
Dit merk heeft een uitzonderlijk hoog aantal kleuren in het assortiment namelijk 150! Dit zijn hele mooie kleuren en komen prachtig uit op papier.

Faber Castell Polychromos

Polychromos is een kleurpotlood op oliebasis. Het is daarom een wat harder potlood dat veel wordt gebruikt voor gedetailleerd werk. Mooie kleurovergangen maak je door voorzichtig de lagen op te bouwen. Om makkelijker te blenden kun je Zest-it blender gebruiken. Ik vind dit potlood heel veelzijdig en makkelijk in gebruik. Ik denk dat het daarom een veelgebruikt potlood is.

Caran d’Ache Luminance

Luminance bestaat ook voor het grootste gedeelte uit wax en is daarom een zacht kleurpotlood. Caran d’Ache staat bekend om het gebruik van hele goede pigmenten waardoor de kleuren prachtig op papier komen. Dit merk je ook bij Luminance, de kwaliteit is hoog, ook van het hout.

Caran d’Ache Pablo

Pablo is een potlood op oliebasis en vergelijkbaar met Polychromos. Ze zijn van ongeveer dezelfde hardheid en hebben evenveel kleuren. Een mooie combinatie als je je kleuren wilt uitbreiden. Met Pablo kun je ook mooie details tekenen.

Derwent Lightfast

Lightfast, de naam zegt het al dit kleurpotlood is 100% lichtecht. Dat betekent dat de kleuren in je tekening lang mooi blijven. Lichtechtheid kan bij de andere merken wel eens verschillen per kleur. Derwent heeft dit kleurpotlood nog niet zo lang geleden uitgebracht en tekenaars zijn er enthousiast over. Het is een kleurpotlood op oliebasis maar tekent wat zachter dan Polychromos.

Koh I Noor Polycolor

Polycolor is een goedkoop merk maar van goede kwaliteit. Het is een potlood op oliebasis en daarom ook wat harder. Je kan er mooie details mee maken.

>Welk merk kleurpotlood is jouw favoriet? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Wil je een cursus volgen met kleurpotloden? Neem dan contact op met Martines Fineart!

Meng je in het gesprek!

 1. Ballie (Bennarda ) schreef:

  Mijn favoriet potlood is faber castell
  Polychromos.Het is zeer veelzijdig.

 2. Lydia schreef:

  Ik teken heel graag met de Derwent Lightfast.
  Nu nog het papier ervan proberen.
  Welk papier voor kleurpotloden heeft uw voorkeur?

  1. Anne-Baukje schreef:

   Dat papier van Lightfast werkt heel goed!
   Maar ik heb ook wel een voorkeur voor pastelmat.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen
0
error: Alert: Content is protected !!