single.php

Hoe blijft je tekening mooi?

Je tekening is af maar je bent er nog niet over uit welke lijst er om heen moet, of je heb nog geen lijst. Als ik mijn tekeningen wil bewaren dan doe ik dat in een tekenmap. Je hebt verschillende tekenmappen. De meest bekende is die met elastiek, pas op dat je er 1 koopt waar je tekeningen niet gelijk uitvallen als je de map rechtop houdt. Daarnaast heb je nog mappen met rits die ook heel handig zijn om je tekeningen in te vervoeren. Ik heb zelf zo’n map vaak gebruikt, het is stevig en er zit een schouderband aan. In deze map zitten plastic hoezen waar je je tekeningen in kunt bewaren. Let wel op dat je de tekeningen er voorzichtig in en uit doet anders veegt je tekening misschien uit langs het plastic.

Tip: Gebruik pergamijn papier op je tekening als beschermvel

Het is verstandig om je tekening niet te lang op je ezel of tekentafel te laten staan. Pastelmat neemt namelijk ook stof op. Het is heel lastig deze stofdeeltjes van je tekening te halen, met kneedgum lukt dan nog het beste.

Fixeren

Sommige tekenaars fixeren hun tekeningen. Ik zelf doe dat liever niet, omdat ik weet dat dit de kleuren en het contrast kan aantasten. Vooral op Pastelmat is dit heel erg af te raden. Het geeft namelijk vlekken. Als je toch het fixeren wilt uitproberen, doe dit dan van grotere afstand en spray niet teveel in 1 keer.

Inlijsten

Het beste wat je kunt doen met je tekeningen is inlijsten. Bij de Action of Ikea haal ik mijn tijdelijke lijstjes. Ik kies dan altijd lijsten met een passe partout. Dit zorgt ervoor dat de tekening het glas niet aanraakt. Als je een tekening zonder passe partout wilt inlijsten zorg dan dat je tekening nooit langs het glas veegt. Na een tijdje laat ik het werk goed inlijsten bij een lijstenmaker.

Ik raad mijn opdrachtgevers altijd aan om naar een goede lijstenmaker te gaan. Een lijstenmaker kan heel goed zien welke lijst en passe partout de tekening nog mooier uit laat komen. Bovendien hebben ze verschillende soorten glas, bijvoorbeeld ontspiegeld glas.

Versturen

Je hebt een tekening gemaakt voor iemand anders en je wilt deze veilig versturen. Je kunt het versturen in een lijst, ik raad dan plastic aan, want dat gaat minder snel kapot. Zelf verstuur ik de tekeningzonder lijst tussen foamboard. Het voordeel van foamboard is: het is licht en stevig en het breekt moeilijk. Ideaal dus voor het verzenden. Ik gebruik foamboard van 5 mm dik.

Als eerste zorg ik dat mijn platen foamboard net iets groter zijn dan de tekening. Op deze manier heb je wat speling als vanaf de rand toch een beschadiging in het pakket komt. Op de eerste plaat foamboard maak ik de tekening vast door met papier over de hoeken te plakken zoals in een fotoboek. Natuurlijk zonder dat ik met plakband de tekening aanraak. Het is heel belangrijk dat de tekening stevig vast zit en niet kan schuiven in het pakket. Je kunt er vervolgens een pergamijnvel opleggen maar zorg ervoor dat dit ook niet schuift. Als tweede stap doe ik de 2e plaat foamboard erop leggen en tape ik de platen vast aan de randen. Als derde stap het mooi inpakken van het pakket door middel van pakpapier.

Het belangrijkste bij het bewaren/inlijsten en verzenden van je tekening is dat het niet kan schuiven. Pastel en grafiet zal dan uitvegen.

Ik hoor graag of jullie wat hebben gehad aan deze blog! En ik ben ook heel benieuwd naar jullie manieren van bewaren/inlijsten en verzenden!

Meng je in het gesprek!

 1. Brenda schreef:

  Mooie uitleg!
  Welke dikte foamboard zou je aanraden?

  1. Anne-Baukje schreef:

   Ik zou sowieso gaan voor 5mm, want twee platen op elkaar maakt het dan 10 mm en dat is dik genoeg. Alles groter verpakt dan 40×60 cm zou ik platen van 10 mm gebruiken.

 2. Commandeur schreef:

  Zelf heb ik onlangs een stukje pastelmat papier met kleurswatches door een kopieerwinkel laten insealen. Het wordt dan in een plastic ‘envelop’ geplaatst en dat gaat dan door een machine heen die het verwarmt, waarna het vel papier luchtdicht zit verlijmd tussen twee lagen niet-flexibel doorzichtig plastic. Ik kon vaststellen dat er door deze bewerking nagenoeg geen kleurverschillen optraden! Er is iets van een donkerder worden van de kleuren te zien en een lijnverzachting, maar die veranderingen zijn miniem en op het eerste gezicht niet zichtbaar. Zo’n seal-apparaat is bovendien niet duur in aanschaf….

 3. Mirjam schreef:

  Hej, wat een fijne uitleg. Ik zou graag af en toe een tekening versturen. Zou je een foto kunnen toevoegen hoe het er uit ziet als je de tekening op het foam hebt vastgemaakt? Dan kan ik de kunst afkijken ?.
  Alvast bedankt

  1. Anne-Baukje schreef:

   Dankje! Ik heb een foto toegevoegd! Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag

   1. Mirjam Hemminga schreef:

    Super, wat fijn om te zien. Wat handig zo

 4. Cootje54 schreef:

  Dank je wel voor de duidelijke uitleg.

 5. Nina schreef:

  Ik lees overal dat ontspiegeld glas de kleur van de tekening wegneemt? Klopt dat

  1. Anne-Baukje schreef:

   Dat klopt en ook wordt het beeld iets minder scherp. Ontspiegeld glas wordt gemaakt door normaal glas (heel fijn) op te ruwen waardoor het minder licht reflecteert. Er zijn ook alternatieven zoals museum glas. Op dit glas worden speciale coatings gebruikt om de lichtgolf te breken en heb je geen kleurverlies.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen
0
error: Alert: Content is protected !!