single.php

Uitgelicht: Swordfish puntenslijpers

Het idee achter de Swordfish puntenslijper bestaat al een tijdje. Misschien heb je vroeger op school al eens een tafelpuntenslijper gebruikt. Een tafelpuntenslijper heeft een bakje waar het slijpsel in wordt opgevangen en een slinger waar je aan draait om de punt mee te slijpen.

Het leek wel een eeuwige zoektocht: een goede puntenslijper die langer werkt dan één dag. Er zijn ondertussen een paar merken goed uit mijn persoonlijke test gekomen. Één merk bleek echt een uitblinker; Dat zijn de puntenslijpers van Swordfish.

Verschillende soorten

Swordfish heeft een aantal tafelpuntenslijpers uitgebracht waarvan ik er 4 heb uitgekozen voor in de webshop:

Ikon: het meest populaire model, een stevige en goede slijper.
Curve: voor als je ook wel eens dikkere potloden moet slijpen.
Scholar: een puntenslijper voor de fanatieke slijper, deze is het stevigst, heeft het mooiste ontwerp en slijpt ook dikkere potloden.

Gebruik

Bij iedere Swordfish puntenslijper zit een korte handleiding in het Engels. Hierin staat hoe je de tafelpuntenslijper kan bevestigen aan je tafel. Dit is niet perse noodzakelijk, maar kan wel handig zijn!

Het tweede punt is belangrijk! Bij de Curve en de Scholar kun je namelijk de scherpte van je punt bepalen door aan de achterkant aan het knopje te draaien. Als je deze niet goed hebt ingesteld krijg je botte punten en lijkt het alsof de slijper minder goed slijpt. Dus heb je dat gemerkt? Dan kan dit de oorzaak zijn!

Een groot pluspunt

Het grote pluspunt van de Swordfish puntenslijpers zijn de vervangbare messen. Heb je dus een kostbaarder model als de Scholar uitgekozen? Dan kun je deze nog heel lang gebruiken want er zijn vervangbare messen voor te krijgen. Hetzelfde geldt voor de Ikon en de Curve. Alleen de Pointi heeft geen vervangbare messen.

Het vervangen van een mes gaat op de volgende manier:

Aan de achterzijde kan je de slinger met mes losdraaien. Hiervoor draai je tegen de klok in.

Vervolgens houdt je met je handpalm het mes vast en draait de slinger tegen de klok in tot deze los komt. Een versleten mes kan nog best scherp zijn dus gebruik een doekje tussen je handen en het mes!

Bij een nieuw mes hoef je alleen het tandwiel en slinger over te zetten en de slinger opnieuw in de slijper te draaien. Je hebt dan het mes vervangen!

De Swordfish puntenslijper schoonmaken

Om zo lang mogelijk hetzelfde mes te kunnen gebruiken kun je deze het beste regelmatig schoonmaken. Als je merkt dat de slijper de punt van het potlood helemaal niet meer pakt dan heb je waarschijnlijk een punt vast zitten in de slijper. Door de slijper er aan de achterkant uit te halen kun je het puntje er vervolgens met een klein scherp voorwerp eruit wippen. Het is soms lastig te zien, maar vaak is een vastzittende punt de reden van het slechte slijpen!

Door pastel en kleurpotloden wordt je mes bot. Sneller dan bij grafiet want kleurpotlood en pastelpotlood laten een laagje achter op je mes. Grafiet haalt dat laagje er juist af. Het mes kun je dus zo lang mogelijk scherp houden met een grafietpotlood, het liefste een houtloos potlood voor het beste effect.

Voordelen van de Swordfish puntenslijpers

Waar ik voorheen áltijd gebruik maakte van de dubbele metalen puntenslijpers zie ik nu ook veel voordelen van een tafelpuntenslijper:

 • Het werkt schoner, puntenslijpsel wordt opgevangen in een bakje
 • Je krijgt sneller een scherpe punt aan je potloden
 • Lange en scherpe punten, dus ze gaan wat langer mee
 • De messen gaan langer mee
 • Bij Swordfish puntenslijpers zijn de messen vervangbaar!
swordfish puntenslijper scherpe punten
Swordfish

> Heb jij de voordelen van een tafelpuntenslijper ook ontdekt of slijp je op een andere manier je potloden? Bekijk hier hier een video waarin ik verschillende puntenslijpers test!

Meng je in het gesprek!

 1. Dirk schreef:

  Ik had voorheen altijd moeite om de Derwent pastelpotloden te slijpen. Na aanschaf van de Swordfish is dat verleden tijd. Tevens Faber en Stabilo ook erg goed te slijpen met de Swordfish. Super, meteen bestellen zou mijn conclusie zijn!

  1. Anne-Baukje schreef:

   Wat fijn om te lezen Dirk dankjewel!

  2. Franka Van de wouw schreef:

   Welke van swordfish heb je besteld als ik mag vragen want ik wil deze voor mijn faber pastel gebruiken.

 2. Lydia schreef:

  Ik had deze al veel eerder moeten bestellen, eindelijk vlijmscherpe punten en bij elk merk pastelpotloden. Echt zijn prijs waard

 3. Ellen Fober schreef:

  Ook ik heb een Swordfish Ikon aangeschaft. Direct bij de eerste potlood slijpen brak de punt af. Dus meteen moeten uitproberen hoe m eruit te halen.
  Alle lof over deze puntenslijoer! Nog nooit zo’n fantastisch punten aan mijn pastel potloden gehad.
  Een absolute aanrader!!

 4. Nina schreef:

  Zijn de caran d’ache ook goed te slijpen met de ikon? Deze zijn namelijk iets dikker.

  1. Anne-Baukje schreef:

   Hoi Nina,

   De Caran d’Ache pastelpotloden passen er net in. Ik heb deze slijper al veel gebruikt om deze potloden te slijpen!

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

 5. av.artworks schreef:

  heb de swordfish scholar sinds kort en wat een perfecte punten krijg je. De punten van de pastepotloden van stabilo breken wel sneller, kan misschien door het warme weer komen?

  mvg Anita
  av.artworks

 6. maria schreef:

  Ik heb de punte slijper ook en wou dat ik hem eerder had gekocht ,een geweldig ding altijd mooie punten en makkelijk hanteerbaar.

 7. Karin Keizer schreef:

  Ik was zeer tevreden over de swordfish scholar maar nu hebben al de punten af van de pastelpotloden. Ik heb het mes schoongemaakt, er zitten ook geen afgebroken punten in. Grafietpotloden slijpen perfect maar de pastelpotloden breken allemaal af. Ik heb de slijper nog niet veel gebruikt dus het lijkt mij wel erg snel in het mes al te vervangen… iemand tips?

  1. Anne-Baukje schreef:

   Hoi Karin,

   Zou je het mes eens op de meest botte stand kunnen zetten en het nogmaals proberen? De stift in een pastelpotlood is een stukje dikker dan een grafietpotlood waardoor een (te) scherp gestelde mes de punten kan afbreken. Als de punten nu heel blijven kan je het mes telkens een beetje scherper stellen tot de gewenste scherpte. Bij verschillende merken potloden is het aan te raden om het mes een beetje bij te stellen. Met name Caran d’Ache en Conté potloden hebben bijvoorbeeld erg dikke stiften.

   De messen worden na verloop van tijd ook wel bot, maar dat hangt af van hoe vaak deze gebruikt wordt. Gelukkig zijn de messen bij dit model vervangbaar!

 8. Lilian Poismans schreef:

  Zo blij met de swordfish scholar. Perfecte punten. De beste aankoop ooit. Het wordt eindelijk leuk om punten te slijpen.

 9. Ingrid schreef:

  Kan je me vertellen welke puntenslijper.de beste is voor derwent pastelpotloden.
  Ik bedoel ikon of curve. Zit er verschil in?

 10. Anne-Baukje schreef:

  Hoi Ingrid,

  Voor Derwent potloden kan ik de Curve of Scholar slijper aanbevelen. In deze slijpers kunnen dikkere potloden zoals de Derwent potloden geslepen worden. Deze passen niet in de Ikon slijper.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0
error: Alert: Content is protected !!