Kleuren kiezen
Als je een tekening in kleur gaat maken is dat na het opzetten van de schets het eerste waar je mee bezig gaat. Velen vinden dit het moeilijkste van de hele tekening. In deze blog 6 tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste kleuren.
Tip 1: Kleurenkaart
Misschien heb je ondertussen al heel veel potloden verzameld, maar ook als je nog niet zoveel hebt is het maken van kleurenkaarten erg handig. Ik heb voor ieder merk kleurenkaarten gemaakt waarbij je de kleuren zelf kan invullen. De kleurenkaarten kun je gratis downloaden en vind je bij ieder product. Zo’n zelf ingevulde kleurenkaart geeft het beste beeld van de kleuren. Het geeft meer overzicht en je ziet sneller welk potlood je moet hebben. Het is namelijk niet altijd makkelijk aan een potlood zelf te zien welke kleur het precies is.
Pastelpotloden
Faber Castell Pitt kleurenkaart
Stabilo Carbothello kleurenkaart
Koh I Noor Gioconda kleurenkaart (deze wordt vernieuwd als alle nieuwe kleuren beschikbaar zijn)
Caran d’Ache kleurenkaart
Cretacolor kleurenkaart
Derwent kleurenkaart
Bruynzeel kleurenkaart (deze wordt vernieuwd als alle nieuwe kleuren beschikbaar zijn)
Conté a Paris kleurenkaart
Kleurpotloden
Faber Castell Polychromos kleurenkaart
Faber Castell Goldfaber kleurenkaart
Caran d’Ache Pablo kleurenkaart
Caran d’Ache Luminance kleurenkaart
Derwent Lightfast kleurenkaart
Derwent Inktense kleurenkaart
Derwent Drawing kleurenkaart
Prismacolor Premier kleurenkaart
Per merk zijn de kleurenkaarten handig maar een groot overzicht van alle merken is misschien nog wel handiger. Zo heb je namelijk alle kleuren blauw, groen, rood, bruin etc van alle merken naast elkaar en kun je makkelijker vergelijken welke je nodig hebt.
Er komt een nieuwe versie van deze grote pastelpotloden kleurenkaart beschikbaar in de webshop!
Tip 2: Vergelijk
Voordat ik aan een tekening begin kies ik mijn kleuren alvast een beetje uit en slijp hier een scherpe punt aan. Tijdens het tekenen zullen er vast nog kleuren bij komen maar dan heb ik in ieder geval al wat uitzoekwerk gedaan. Om erachter te komen of ik de goede kleur heb vergelijk ik de punt van het potlood met de kleur in de foto. Heel simpel, maar ook effectief!
Tip 3: Uitproberen
Om er meer zeker van te zijn dat je de goede kleur hebt moet je de kleur gaan uitproberen. Ik zelf doe dat bijna altijd in mijn tekening, want je kan er met pastel weer overheen tekenen als het niet goed is. Als je werkt met kleurpotlood is dit niet handig dus dan kun je een kladpapiertje gebruiken. Gebruik daaroor een kladpapiertje in dezelfde kleur en papiersoort als je tekening.
Tip 4: Mengen
Het kan zijn dat de kleur die je nodig hebt niet in je potlodencollectie bevindt. Durf daarom te mengen! Pastel mengt heel erg goed en op pastelmat kun je veel lagen kwijt. Je kan dus prima mengen in de tekening zelf, maar ook hiervoor kun je eerst een kladblaadje gebruiken.
Ik kies meestal de 2 of 3 kleuren uit waarvan ik denk dat ze de juiste kleur gaan vormen en probeer deze samen uit. Het kan ook zijn dat je een lichtere versie van een bepaalde kleur nodig hebt, dan kun je deze kleur gaan mengen met een lichtere kleur. Bij bruin is het handig om het te mengen met lichtgeel, beige of een lichte huidtint want zo gaat de warmte van de kleur niet verloren. Wit trekt namelijk de kleur uit je kleur. Tenzij je dat wilt, bijvoorbeeld als je kleur te fel is geworden. In dat geval meng ik de kleur ook wel eens met een grijstint.
Tip 5: Basislaag
Als je met pastelpotloden gaat werken dan heb je een basislaag nodig in een middentoon kleur. Een middentoon is een kleur die tussen de lichte en donkere kleuren in ligt. Probeer te ontdekken welke kleur je als middentoon ziet. Bij een vacht is dit meestal de kleur die je een beetje tussen de haren denkt te zien. Als je meerdere kleuren ziet dan kies je de meest voor komende middentoon.
Het voordeel van zo’n middentoon is dat je donkere en lichte details er goed op te zien zijn. Dit geldt voor alle onderwerpen dus ook voor mensenportretten.
Tip 6: Loslaten
Misschien wel de belangrijkste tip van dit rijtje: probeer los te laten dat het niet exact zoals de foto hoeft. Besef je dat je voorbeeldfoto misschien op je laptop er al weer anders uit ziet als uitgeprint, of dat dezelfde hond in zonlicht er anders qua kleur uitziet als in huis. Het is bijna onmogelijk om precies dezelfde kleuren te krijgen en het is ook niet nodig. Ik zelf heb dit los gelaten en ik heb sindsdien ook meer plezier in het tekenen en nu doe ik ook meer op gevoel.
>Heb jij nog een goede tip? Laat het hieronder aan ons weten!
Wanneer komt de grote kleurenkaart voor de verschillende merken pastelpotloden online? Die lijkt me heel handig!
Ja leuk! Die hopen we dit jaar nog te kunnen maken, we moeten een nieuwe gaan maken omdat Koh I Noor en Bruynzeel nieuwe kleuren hebben toegevoegd. Dus het is nog wel even een klusje.