single.php

Portret tekenen

Als je zoveel te doen hebt dan moet je soms keuzes maken. Er waren een aantal dingen waar ik steeds maar niet aan toe kwam zoals het uitbreiden van mijn schilderijen en het tekenen van portretten. Ik heb ervoor gekozen om voorlopig te stoppen met schilderen en mij volledig te focussen op het portret tekenen met pastel. Daar valt nog zoveel moois mee te maken. Naast het maken van huisdieren en wildlife tekeningen wil ik vanaf nu ook meer gaan portret tekenen met pastel.

Ik werd aangespoord door de cursus van Marissa Oosterlee. Zij heeft in mijn atelier ons alles geleerd over portretschilderen met olieverf. Toen kwam bij mij de realisatie dat er nog zoveel over olieverf te leren valt, daar wil ik nog veel meer tijd in steken, maar niet nu.

Want momenteel ben ik juist lekker bezig het medium pastel verder uit te diepen, want ook daarin valt nog zoveel te ontdekken.

Altijd als ik een mensenportret teken dan denk ik: dit wil ik vaker doen. Huisdieren blijven natuurlijk leuk maar het is goed om eens af te wisselen. In mijn vakantie ben ik de foto uit de cursus van Marissa ook in pastel gaan tekenen en daarna volgde algauw een volgend portret.

portret tekenen

Huidskleuren

Welke kleuren heb ik zoal gebruikt bij het tekenen van deze portretten? Sowieso een aantal huidskleuren van Caran d’ache. Want geen enkel ander pastelmerk heeft zulke fijne huidskleuren in het assortiment. Die van Caran d’ache zijn niet te roze en niet te bruin. Precies een goede blanke huidskleur in verschillende tinten. Ideaal voor portret tekenen met pastel! Bovendien zijn ze ook uitstekend te gebruiken bij het tekenen van dieren. Daarnaast een hele fijne kleur van Stabilo nummer 681, een hele lichte huidskleur maar niet te roze. Nog een fijne kleur: Stabilo 642. Een hele bijzondere kleur die je in eerste instantie niet zou verwachten, maar die je dan toch verrassend vaak gaat gebruiken. Natuurlijk ook een aantal roze maar ook bruine kleuren van Faber Castell. Bijvoorbeeld 176, 180 en de hele donkere schaduwen met 175.

Tip! Een huidskleuren setje met 12 kleuren voor blanke huid vind je hier!

Nadat ik de online cursus mensenportretten had afgerond heb ik een mooie grote set gemaakt met alle huidskleuren die ik in de cursus heb gebruikt + wat extra mooie kleuren. Je kan deze set hier vinden in de webshop!

Portret tekenen met pastel

Ik gebruik graag een bruin pastelmat als ondergrond, een mooie warme kleur die paste bij de meeste (warme) huidskleuren. Of ik werk op Uart pastelpapier, dit is alleen verkrijgbaar in donker of beige. Ik heb onlangs op donker gewerkt en dat geeft een heel mooi effect! Bovendien kun je op Uart net iets makkelijker blenden als op pastelmat.

Als ik een schets maak bij een mensenportret dan doe ik dat door middel van een raster. En op de plekken van de ogen, neus en mond deel ik de hokjes nog eens door vieren zodat ik het op die plekken nog preciezer kan bekijken. De ogen zijn het belangrijkste en daarom begin ik daarmee. Vervolgens de huid eromheen want daarna zullen de wenkbrauwen erop getekend worden en de wimpers vallen er mooi overheen. De neus volgt daarna en vervolgens de mond en de rest van de huid. Tot slot het haar want ook daar vallen delen van over de huid.

Ook bij mensenportretten is zoveel diversiteit zoals een persoon met een rimpelige huid,  een baard/snor, verschillende huidskleuren, kinder en babyportretjes!

Heb jij ook interesse in het leren van portret tekenen met pastel? Je kunt een online cursus mensenportret tekenen met pastel volgen. Deze cursus bestel je hier!

>Laat in een reactie hieronder weten of jou interesse ook ligt bij onder andere mensenportretten tekenen of tegen welke moeilijkheden je aanloopt bij het tekenen daarvan!

Meng je in het gesprek!

 1. Ja erg leuk als je dat gaat doen portretten, ik heb ‘n beetje moeite met de kleuren te kiezen voor het gezicht en lippen

  1. Anne-Baukje schreef:

   Hallo Mieke, is ook een lastige want dat verschilt natuurlijk heel erg per persoon. Ik zal er een online cursus over gaan maken!

 2. Marga schreef:

  Volgend jaar weer portret in Friesland? Wel erg leuk hoor.

   1. Fons Duchateau schreef:

    Beste Anne-Bauke,
    Ik vind het fantastisch hoe levensecht uw portretten in pastel zijn.
    Ook ik heb schilderles in olieverf gevolgd van 1994 tot 2008 en heb me nu ook toegelegd op pasteltekenen en in het bijzonder op portrettekenen maar dat lukt nog niet goed.
    Ik teken al van mijn jeugd en volgens mijn mening niet zo slecht.
    Door reuma heb ik het jaren niet meer gedaan.ik ben gepensioneerd en ook oud, bijna 70,en toch wil ik het pasteltekenen onder de knie krijgen.
    Sorry dat ik u lastig gevallen heb maar dit wilde ik toch kwijt

    1. Anne-Baukje schreef:

     Beste Fons,
     Bedankt voor uw mooie compliment!
     En wat leuk om te lezen dat u bezig bent met het tekenen van portretten in pastel.
     Als ik u ergens mee kan helpen dan kunt u mij altijd een mail sturen: info@realisme-inportret.nl
     Ik heb ook een online cursus gemaakt over het tekenen van mensen in pastel: https://www.realisme-inportret.nl/webshop/online-cursussen/online-cursus-mensenportret-in-pastel/

 3. rina Neve schreef:

  Hoi Anne -Bauke wat super dat je hier meer tijd aan ga geven. Portret tekenen heeft mij voorkeur. Al leer ik veel van de vlinder en lieve heer beestje. En natuurlijke de workshops die ik al heb gevolgd .

  ik kijk uit naar al jou overdrachten van je kennis en je technieken. En werk net als jij met rasters.

  Zelf wil ik ook heel graag zomaar iemand leren tekenen zonder rasters. En dan vlotte schetsen van iemand die je ergens zie zitten. Helaas wil dat niet lukken.  Ik volg veel van Proko via het internet om zo de opbouw van gezichten meer te begrijpen, maar mis eigenlijk net dat een op een verhaal er achter.  Ik heb wel gezocht naar iemand die maar daar meer van kan leren. Helaas nog niet gevonden.

  Ik geniet van jou manier van les geven en overdracht van je kennis. Je gaat mij op de workshop zien.

  Succes

   

  1. Anne-Baukje schreef:

   Hoi Rina, leuk dat je zo enthousiast bent over de workshops! Er is inderdaad veel te leren over het tekenen van een mensenportret. Zelf heb ik leren schetsen door middel van een raster. Maar het is ook goed om dit te leren vanuit de losse hand, bovendien ook erg leuk! Veel succces! En ik zie je 7 oktober!

 4. Anke van Raak schreef:

  Bedankt voor deze waardevolle tips, daar kan je in beginsel mee vooruit. Om een goede basis aanpak te krijgen raad ik een dagworkshop aan, dat scheelt veel aanmodderen

  1. Anne-Baukje schreef:

   Bedankt voor je reactie Anke!

 5. Bernie Smeets schreef:

  Hoi, werken met pastel is gewoon leuk. Ik zelf maak ook portretten Ik heb dan wel geen opleiding gehad in tekenen en schilderen . Maar ik vind dat niet erg. Zo heb ik mijn eigen techniek creëert en dat is goed. Mijn portretten maak ik ook realistisch de achtergronden maak ik de laatste tijd surrealistisch.
  Het is gewoon een geweldige hobby Ik zou er graag mijn werk van maken. ?
  leuk jou informatie gelezen te hebben?
  groetjes Bernie 
   

  1. Anne-Baukje schreef:

   Bedankt voor je leuke reactie! Je maakt mooie dingen Bernie!

 6. Jolpet schreef:

  Hoi, komt er ook een online cursus voor portrettekenen met pastel? Lijkt mij erg leuk om dit te leren.

  1. Anne-Baukje schreef:

   Hallo Jolanda, ja die komt er! Ik ben er nog wel een paar maanden druk mee. Dus hopelijk lukt het om het in mei uit te brengen.

 7. Daphne schreef:

  Dag Anne Baukje,

   

  Worden er in 2019 dagcusussen portret tekenen voor beginners aangeboden (regio Enschede)? Dank voor je reactie!

  Grtjes, Daphne

  1. Anne-Baukje schreef:

   Hallo Daphne,
   Ik ga hier over nadenken! Als ik iets heb ingepland zal ik je een mailtje sturen.
   Groetjes Anne-Baukje

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0