Een portret tekenen met potlood

Geeft je het effect van een zwart/wit foto. Juist bij een mensenportret vind ik dit heel erg mooi. Portret tekenen met potloden zou ik ook zeker vaker willen doen.

Voor het maken van een grafiettekening gebruik ik de volgende materialen:

Setje grafietpotloden van Faber Castell. Maar potloden van Koh-I-Noor of Staedtler kan ook)
Vulpotloden ( 0,3/0,5 en 0,7mm)
Zwart houtskoolpotlood
Wit houtskoolpotlood
Doezelaar
Gelpen
Tombow Mono Zero gumpen
Kneedgum
– Tissues
Dessin a grain papier (gladde achterkant) of ander wit papier

Grafiet materiaal uitgelegd

Een setje grafietpotloden bestaat uit verschillende hardheden, variërend tussen 4H en 8B. 4H is het hardste potlood en daardoor minder donker dan bijvoorbeeld 8B wat al meer op houtskool gaat lijken. HB zit daartussen en gebruik je meestal voor je schets en de eerste laag in je tekening.

Met vulpotlood kun je gedetailleerd tekenen en heeft als voordeel dat je niet hoeft te slijpen. Vulpotloden heb je ook in verschillende hardheden en diktes. Welke dikte je fijnste vindt tekenen is heel persoonlijk. Ik zelf gebruik meestal de 0,5 mm.

Een zwart houtskoolpotlood wordt gebruikt om delen in je tekening zwart te maken.

papier geschikt voor grafiet

Let op wanneer je grafiet met houtskool gebruikt

Grafiet kan gaan glimmen en houtskool doet dit niet. Daarom zou ik vooral kleine delen zoals de pupil zwart maken met houtskool. Nog een andere mogelijkheid zijn de potloden van Staedtler Lumograph black. Dit zijn extra donkere grafietpotloden.

Je gum is als het ware je witte potlood. Delen die je weer lichter wilt hebben kun je gummen met de tombow mono zero. Met deze gum kun je heel precies gummen. Met een kneedgum kun je delen lichter deppen. Als je sommige delen nog lichter wilt maken dan kun je gebruik maken van een wit houtskoolpotlood of een gelpen. Een gelpen zal een beetje glimmen in je tekening. Dat is soms wel mooi bijvoorbeeld in het oogwit.

Om delen in je tekening wat uit te vegen gebruik je een doezelaar, tissues of een kwast. Een doezelaar wordt vooral gebruikt om kleine delen in een tekening wat uit te vegen. Deze is minder geschikt voor bijvoorbeeld grote stukken huid. Hiervoor kun je een tissue of wc papiertje gebruiken. Een zacht kwastje in de vorm van een kattentong wordt gebruikt om sommige delen in je tekening wat zachter te maken.

chantal janzen portret met potlood

Wat kan er nog meer gebruikt worden in portret tekenen met potlood?

Grafietpoeder is poeder dat je op een apart blaadje doet en met je kwast aanbrengt op je papier. Dit is meestal een zachte kwast. Je bent dan als het ware aan het schilderen met grafiet.

De elektrische gum is een handig hulpmiddel omdat je bij deze gum niet de gum beweging hoeft te maken. Je zet alleen de punt op het papier en hij gumt. Dat betekent dat je heel makkelijk stipjes of kleine streepjes kan gummen.

Voor het maken van de schets gebruik ik een raster die ik heel zorgvuldig gebruik. Bij een mensengezicht komt alles heel precies. Een iets grotere neus verandert gelijk het hele gezicht.

Vooral de ogen zijn heel erg belangrijk en daarom begin ik ook met het tekenen van de ogen.

Tip! Oefen de onderdelen in het gezicht eens apart van elkaar

Zonder gelijk een heel gezicht te tekenen. Voor bepaalde onderdelen heb ik een stap voor stap uitleg gemaakt.

Als de ogen op papier staan ga ik door naar de neus. Een neus wordt gevormd door licht en schaduwen. Als je deze schaduw iets anders vormt, dan wordt je neus ook anders en daarmee dus ook de gelijkenis in het gezicht.

Na de neus ga ik door naar de mond en eventueel de tanden als deze zichtbaar zijn. De mond is een lastige. Je hebt vaak de neiging om de lippen de donker te maken of te veel harde lijnen te gebruiken. Net zoals dat de tanden ook vaak te hard omlijnt worden waardoor ze te opvallend zijn. Let dus heel goed op waar je wel duidelijke lijnen ziet en waar niet. Maak ze eventueel weer zachter met een doezelaar.

Ook onmisbaar bij portret tekenen met potlood zijn doezelaars. Een doezelaar gebruik ik om kleine delen in het gezicht wat zachter te maken. Je kan de doezelaar ook gebruiken als tekenpotlood, het grafiet aan je doezelaar kan je op andere delen in je tekening weer gebruiken.

Als ik toe ben aan het inkleuren van de huid dan wil ik dit zo egaal mogelijk (wel afhankelijk van type huid). Dit kan ik na het inkleuren uitvegen met tissues (of wcpapier). Met een doezelaar is het heel lastig om grote vlakken egaal uit te vegen.

baby portret grafiet potlood
Grafiettekening, voorbeeldfoto door Printeboek

Hopelijk heb je wat gehad aan bovenstaande tips!

Wil je met de lespakketten aan de slag? Ze zijn nu te downloaden!

Een setje met alle bovenstaande materialen kun je hier vinden!
Het lespakket kun je hier vinden!

Alle materialen zijn ook los verkrijgbaar!

Je kan ook erg mooie dierportretten tekenen met potlood. Voor voorbeelden zie deze pagina.

>Wat vind jij het moeilijkste onderdeel bij het tekenen van een mensenportret?

Meng je in het gesprek!

  1. Linda schreef:

    Hallo,

    Is er ook een online cursus of workshop portrettekenen met grafief? Enschede is te ver weg voor mij helaas.

    1. Anne-Baukje schreef:

      Hallo Linda, er staat geen workshop of online cursus grafiet op de planning. Wel een online cursus mensenportretten in pastel die in mei uitkomt.
      Ik ga voor grafiet alleen de lespakketten maken, die je kunt vinden onder cursusmateriaal -> stap voor stap

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0