single.php

Pastel kan een troep geven

Dat weten alle tekenaars, sommige knappen erop af en anderen vinden het knoeien met pastel heerlijk. Het is ook wel de charme van pastel, maar niet voor iedereen een pluspunt. Je papier zit onder de pastel, je handen (en je gezicht) en je tafel. Hoe kun je schoon werken met pastel? In deze blog een aantal tips op een rijtje.

Ik werk zelf best wel schoon met pastel, een grote reden hiervan is dat ik vooral met pastelpotloden werk en weinig met krijt. Krijt geeft meer pastelstof af dan pastelpotloden. Al vind ik het werken met krijt totaal niet erg want ik kan juist wel de smeerboel van pastel waarderen. Het verschilt wel per merk krijt, Unison geeft bijvoorbeeld minder stof dan Schmincke.

PanPastel is een product waar je schoner mee kan werken dan met pastelkrijt en is daarom voor sommige mensen echt een uitkomst!

Vooral bij portretten waarbij ik de achtergrond niet mee teken en dan vooral het papier schoon wil houden, let ik er extra op dat ik niet teveel knoei. Als het dan toch gebeurd, gebruik ik een kneedgum om de vlekken meteen weg te halen. Een kneedgum is dan het beste want dan heb je geen gumrestjes op je papier. Bovendien werkt het deppen ook heel goed. Hardnekkige vlekken haal ik weg met een groene gum. Maar voorkomen is altijd beter dan het oplossen.

Pergamijn

Daarom werk ik altijd met een velletje pergamijn onder mijn hand. Pergamijn is zuurvrij en neemt geen pastel op waardoor je het kan gebruiken om je tekening te beschermen, maar ook om je hand op te leggen zodat je de tekening niet uitveegt tijdens het tekenen. Ideaal om schoon met pastel te werken!

Ook het tekenen op een tekentafel kan je helpen schoner te werken met pastel. Het pastel zal naar beneden van je tekening afvallen. Daarom is het vooral aan te raden van boven naar beneden te werken. Onderin je tekentafel valt het pastel in een gootje waardoor je het niet over je hele tafel hebt liggen. Wat ook wel wordt gedaan: een stukje tape met de plakrand naar boven onderin je tekening op je tekentafel vast maken zodat het pastelstof daar aan blijft plakken. Het tape kun je eventueel ook gebruiken om in je tekening delen te gaan afplakken, bijvoorbeeld de buitenste randen. Let wel op dat je tape gebruikt die je weer van je papier (ook afhankelijk van het papier) af kan trekken, test dit dus goed vantevoren!

Schoon werken met Pastel (stof)

Heb je pastelstof in je tekening liggen? Dan kun je dit ook gebruiken door het in het papier te vegen. En om je vingers schoon te houden heb je daar verschillende benodigdheden voor zoals een colourshaper, een doezelaar of de panpastel applicators.

Wat vaak wordt afgeraden maar wat ik toch doe is: blazen. Dit wordt afgeraden omdat je dan je pastelstof je omgeving in blaast. Ik blaas hard en snel als ik stof op plekken in de tekening heb liggen waar ik op geen andere manier van af kom. Bij neervallend pastel kan je een pastelspoor over je tekening krijgen. Misschien wel over een stuk papier die je schoon had willen houden. Soms zie ik dus geen andere mogelijkheid en blaas het dan in een richting van de tafel die ik later wel weer schoon maak.

schoon werken met pastel stofzuiger

Tip: Gebruik voor het snel schoonmaken van je tafel een handstofzuiger, te koop in de webshop!

Tussendoor je handen wassen helpt ook absoluut mee in het schoon werken met pastel. En omdat ik geen zin heb om iedere keer naar de kraan te lopen heb ik een pak natte (gezichts)doekjes liggen zodat ik daarmee even mijn vingers kan schoonmaken. Let op: wel goed afdrogen voordat je verder gaat met je tekening.

>Heb jij nog goede tips om schoon te werken met pastel? Dan lezen wij die graag in een reactie onder deze blog!

Meng je in het gesprek!

 1. Yolanda schreef:

  Ik gebruik voor het verwijderen van pastelstof een blaasbalgje die te koop zijn  voor het schoon blazen van fotolenzen. Het voordeel is dat het meer kracht heeft en dan iets meer afstand kunt houden !

  1. Anne-Baukje schreef:

   Wat een goede tip! Dankje Yolanda!

 2. Sandra schreef:

  Wat is het verschil tussen de verschillende pan pastel merken? En heb jij zelf voorkeur?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen
0
error: Alert: Content is protected !!