De grote pastelpotloden test!
We hebben 3 nieuwe merken pastelpotloden toegevoegd aan de webshop. We bieden nu 8 merken pastelpotloden los en in sets aan. Dat zijn in totaal 492 kleuren! Om meer duidelijkheid te geven over de verschillende kwaliteiten van deze pastelpotloden heb ik een uitgebreide test gedaan.
Volgorde in de testen: Cretacolor, Faber Castell Pitt, Stabilo CarbOthello, Conté a Paris, Derwent, Koh I Noor Gioconda, Bruynzeel Design, Caran d’Ache
Ik test op: zachtheid, blendbaarheid, kleurafgifte, dekkracht
Daarnaast kijk ik welke wit en zwart pastelpotlood van ieder merk het mooiste uitpakt, met welke pastelpotloden je de scherpste details kan maken en hoeveel pastelstof het potlood achter laat.
Zachtheid
Met zachte pastelpotloden kleur je makkelijker een groter vlak in en met hardere pastelpotloden maak je scherpere details. Ik heb met evenveel druk een laagje ingekleurd met een huidskleur van ieder merk op bruin pastelmat.
Bij het inkleuren merk ik dat bij sommige merken het papier niet direct gedekt is. Vooral bij Faber Castell voel ik dit. Het merk Conté a Paris dekt direct! Ik zou dit potlood dus gebruiken voor grote oppervlaktes. Conté, Derwent, Bruynzeel en Caran d’ache lijken het meeste pastelstof af te geven. Cretacolor geeft het minste pastelstof af.
Vervolgens ben ik met ieder pastelpotlood dunne lijntjes gaan tekenen zonder basislaag, dus direct op het pastelmat.
Ik kan met de hardere pastelpotloden de dunste lijnen maken: Cretacolor en Faber Castell, maar ook Stabilo gaat goed. Conté, Caran d’ache en Derwent vind ik het lastigste om scherpe lijnen mee te maken, al lukt het wel.
Om dit nog verder te onderzoeken ben ik een klein stukje vacht gaan maken op een onderlaag van Panpastel. Het bovenste gedeelte heb ik dun opgezet en de onderkant is een dikkere laag panpastel.
Conclusie: de hardere pastelpotloden maken mooie scherpe lijnen. Maar zodra de basislaag wat dikker is pakken de zachtere potloden iets beter.
Ik ben de pastelpotloden gaan slijpen met een metalen dubbele puntenslijper om te kijken of de potloden goed te slijpen zijn.
Alle pastelpotloden zijn goed te slijpen met een dubbele metalen puntenslijper. Alleen het hout van het pastelpotlood van Derwent lijkt wat harder en daardoor lastiger te slijpen. Al moet ik zeggen dat ik het lastige slijpen ook wel eens bij Stabilo of andere merken heb meegemaakt. Ik had in deze test in ieder geval in 1 keer een scherpe punt bij alle 8 pastelpotloden. Het Conté pastelpotlood is dikker en past wel in het grote gat van de dubbele metalen puntenslijper of in de Derwent pastelpuntenslijper. Dat geldt ook voor Derwent en Caran d’ache. Ik denk dat hoe dikker de stift is hoe makkelijker de punt in de slijper afbreekt. Dus vooral bij de dikkere pastelpotloden slijp ik voorzichtig een korte punt of gebruik ik een mesje.
Blendbaarheid
Pastel heeft als mooie eigenschap dat het zich makkelijk laat blenden, zo kun je mooie kleurovergangen maken. Ik heb op een pastelmat een aantal dunne banen gemaakt en ben dit met een doezelaar naar rechts gaan uitvegen.
Cretacolor, Faber Castell, Stabilo blenden niet ver. Conté a Paris blend het verste, daarna Derwent, Koh I Noor en Bruynzeel. Wat mij opvalt is dat het zachte Caran d’ache pastelpotlood niet eens zo ver uitblend.
Onder deze test heb ik een cirkeltje ingekleurd en ben dit vervolgens met mijn vinger gaat uitvegen.
Cretacolor, Faber Castell vegen niet veel uit. Conté veegt het natuurlijkste uit en meest egaal, daarna Koh I Noor.
Kleurafgifte
Als je een kleur gebruikt dan wil je dat deze ook helder op papier te zien is, ook als je al een aantal lagen op je papier hebt staan. Pastel heeft als mooie eigenschap dat je van donker naar licht kan werken.
Hieronder zie je het witte potlood van ieder merk op pastelmat (antraciet) en rechts zie je dezelfde witte potloden op een zwarte basislaag.
Ik heb de witte pastelpotloden getest op antraciet en daar kwamen mooie duidelijke resultaten uit. Veel pastelpotloden hebben dezelfde kleurafgifte. In ieder geval wat wit en zwart betreft. De gene die er uit springen als witste zijn: Conté en Caran d’ache met Caran d’ache als duidelijkste het witst. Maar ik heb ook een Koh I Noor houtskoolpotlood getest en deze is zowat even wit als Caran d’ache!
Bij de zwarte zie ik bijna dezelfde resultaten. Cretacolor en Derwent zijn het minst zwart, daarna Faber en Stabilo en de rest lijkt heel erg op elkaar. Ook hier heb ik een zwart houtskoolpotlood van Koh I Noor erbij getest en deze is duidelijk zwarter! Links is direct op wit pastelmat getekend en rechts op een onderlaagje wit pastel.
Dekkracht
Aansluitend op de kleurafgifte gaan we nog een stapje verder door de dekkracht te testen. Je wil in meerdere lagen kunnen werken en je kleuren moeten dan nog goed zichtbaar zijn. Ook wil je meerdere merken door elkaar kunnen gebruiken.
We hebben alle potloden afzonderlijk van elkaar getest maar pakken ze ook goed over elkaar?
Ik heb eerst een laag ingekleurd met Conté omdat dit potlood het makkelijkste inkleurt. Daarna ben ik de eerste letters van de merken er boven gaan schrijven met daaronder een stukje ingekleurd. Wat mij opviel is dat van alle potloden de kleuren iets minder fel uitpakken. Conté is prima om als onderlaag te gebruiken maar verwacht niet dat je lichte kleuren daarop nog heel licht uitpakken.
Hetzelfde heb ik gedaan met een stabilo onderlaag. Resultaat: Alle merken komen iets lichter uit op deze onderlaag. Ik vind dit een interessant resultaat, want zo kom je erachter hoe je de merken het beste samen kan gebruiken.
Lichtechtheid en conclusie
Van alle merken heb ik informatie opgezocht over de lichtechtheid. Lichtechtheid betekent dat de kleuren lang mooi blijven op je papier en niet vervagen. Alle merken hebben dit inzichtelijk en hebben een goede lichtechtheid. Caran d’ache is een merk die hier boven uitsteekt.
Cretacolor: harder pastelpotlood, kan daardoor hele scherpe lijnen maken, ideaal voor details, geeft het minste stof af, blend minder goed, mooie kleuren, zwart lijkt meer donkergrijs, slijpt goed maar breekt van binnen snel als het potlood gevallen is.
Faber Castell Pitt: harder pastelpotlood, lijkt op cretacolor maar voelt ‘vetter’, kan scherpe lijnen maken, moeilijker te gebruiken voor het grote inkleurwerk, blend minder goed, slijpt het makkelijkste, breekt minder snel.
Stabilo Carbothello: medium zacht pastelpotlood, goed voor details of basislaag, dus veelzijdig, slijpt prima maar breekt van binnen snel na val.
Conté a Paris: krijtachtig pastelpotlood, kleurt grote vlakken het makkelijkste in, blend érg goed, is lastiger te gebruiken voor hele dunne lijnen, heeft een goede kleurafgifte vergelijkbaar met Caran d’ache, grote slijper nodig door dikte potlood.
Derwent: medium zacht pastelpotlood, zwart lijkt meer donkergrijs, is soms wat lastiger te slijpen door het hout, erg mooi assortiment aan kleuren.
Koh I Noor Gioconda: zacht pastelpotlood, kleurt makkelijk in, ook goed voor details dus veelzijdig, heeft jammer genoeg maar 48 kleuren
Bruynzeel Design: zacht pastelpotlood, kleurt makkelijk in, ook goed voor details dus veelzijdig, heeft jammer genoeg maar 48 kleuren, lijkt op Koh I Noor qua kleurenpalet en zachtheid.
Caran d’ache: zacht pastelpotlood, heeft het witste pastelpotlood en de beste kleurafgifte, mooie huidskleuren en pasteltinten in het assortiment, voorzichtig slijpen met het grote gat van een dubbele puntenslijper of met een radeermesje.
> Deze test is gebaseerd op mijn persoonlijke bevindingen. Ik vind dat ieder merk goed te gebruiken is en zijn eigen kwaliteiten en kleuren heeft waardoor ze ideaal zijn te combineren met elkaar. Wat zijn jouw bevindingen over deze merken? En gebruik jij graag verschillende merken samen in je tekening?
Bedankt voor deze mooie en uitgebreide, duidelijke test
Wat een heerlijk, duidelijk testrapport, dankje wel, ben er blij mee. Want ik was erg zoekende en onzeker, welke potloden ik erbij moest bestellen.
Fijn deze test.
Ga faber Castell nu verder uitbreiden. Denk dat het een goede keus is om haren te tekenen.
Dank je wel voor deze fijne uitleg!
Dank je wel,
voor al die moeite.
Maar heel leerrijk voor ons.
Top zo’n uitgebreide test.Bedankt!
Zeer leerrijk!
Dank je wel
Heel interessant , dan gaan we nog wat vachtkleuren uitbreiden .
Dankjewel.. met veel aandacht gelezen en het lijkt me de moeite om mijn assortiment uit te breiden.. gezien het verschil in bruikbaarheid en de rijkdom aan kleuren!
Zeker als je verschillende merken pastelpotloden gebruikt is deze test super handig. Dank je wel!
ik heb bijna alle merken en als laatste cretacolor en ik merk dat ik die het meeste gebruik, de kleuren zijn ook erg mooi. Hele fijne toevoeging bij mijn andere pastelpotloden
Super bedankt voor de goede uitleg. Heb er veel aan gehad, en deel je mening na de verschillende merken te gebruiken.
bedankt voor de uitleg. Ik ben over de streep getrokken en ga vast en zeker eens met andere potloden kleuren. Tot nu toe altijd met Derwent gewerkt.
Dank je wel voor de goede uitleg en de mooie site. Zelf gebruik ik niet alle merken (wel een aantal daarvan). Vaak had ik last van dat ik zoveel krijt over elkaar heen gebruikt had, dat er geen kleurafgifte meer mogelijk was. Bij Conté á Paris lukte dat dan vaak nog wel. Tussendoor vernissen leek ook een oplosssing, maar voorzichtig daarmee, ik heb het idee dat dat ook maar beperkt werkt en de kleuren beïnvloed (ben ik niet zeker van/niet getest). Succes met jullie mooie werk.
Bedankt voor je mooie compliment Ger! Ja conte a paris is inderdaad een heel fijn merk om na een aantal lagen nog te gebruiken. Goede tip over het vernissen!
Kun je met caran d’ache fijne details tekenen? Kun je pastelpotloden en kleurpotloden door elkaar gebruiken?
Hallo Miriam, je kan met kleurpotloden over een laag pastel heen tekenen, maar niet andersom. En met Caran d’Ache kun je ook details tekenen maar niet zo makkelijk als met Faber Castell pitt.
Super fijn , Dank Je voor deze uitleg !!
Mooi vergelijking waarvoor mijn dank. Het wordt een beetje duidelijker zo. Momenteel teken ik met CdA soft pastel en lumiminance en van FC de polychromos. Beide nu op pastelmat. Het blijft nog even zoeken ?
Een mooie uitgebreide test.
Ik gebruik Faber Castell maar daarnaast vind ik Stabilo ook heerlijk en eerlijk gezegd gebruik ik ze de laatste tijd meer dan Faber. Onlangs ook een paar Koh i Noor pastels geprobeerd maar ik vind deze qua kleur wat fletser.De zwarte pastel van Koh ik Noor vind ik wel de donkerste van deze drie.
Deze ga ik voortaan gebruiken om meer diepte te creëren.
Ik gebruik ook vaak de Koh i Noor houtskool potloden die goed naast de pastels zijn te gebruiken.Als ook de Faber Castell polychrome kleurpotloden.
Ik gebruik veel Fabercastel, Stabilo, derwent, koh i noor en caran d’ache.
Alle maal super op hun eigen manier.
Was benieuwd naar Creta color.
Dus heel fijn deze uitleg op alle merken.
Super bedankt👌
Interessant er erg duidelijk allemaal omschreven.
Graag zou ik nog het verschil willen weten tussen Faber Castell Pitt en Faber Castell Polygromos.
Bij voorbaat dank.
De Pitt potloden zijn pastelpotloden, dat is krijt in een potlood en kan je uitvegen. Polychromos zijn kleurpotloden en op basis van olie. Hierbij gebruik je een andere techniek: https://www.realisme-inportret.nl/tekenen/4-manieren-om-kleurpotlood-te-blenden/
Oo super deze test ! Ik ben geholpen hiermee. Zoek me suf en ben ook nog een BEGINNER met pastel. Zoek de de juiste potloden nog voor aanvulling op mijn box . Voor verschillende werkjes portrait/ ogen / en dieren Etc.
Heb een grote box van één merk cadeau gekregen , maar ben niet helemaal content en moet nog veel leren
Hallo. Ik heb Derwent pastelpotloden ik zoek hierbij nog een aanvulling voor het kleuren van vacht van dieren en veren van vogels. Welk pastelpotlood zou een mooue aanvulling zijn? Zelf zit ik aan Faber Castel te denken. Graag advies hierover. Vast bedankt.
Faber is een mooie aanvulling omdat het een wat harder potlood is, ideaal voor details. Al heeft Stabilo, iets zachter potlood, ook hele mooie kleuren voor vacht en veren.
Bedankt voor de tip! Welke kleuren zou jij me aanbevelen van de Stabilo pastelpotlood? Ik zou deze graag als aanvulling van de Derwent en Pastelpitt FaberCastel erbij willen kopen.
Ik teken graag tuinvogels en roofvogels. Ook wildlife zoals tijgers, leeuwen.
Alvast bedankt.
Groet Ellen
Hallo, als ik een onderlaag met Panpastel heb aangebracht dan merk ik dat met Fabercastel pastel Pitt potloden de details van bv vacht en veren moeilijk erover heen te kleuren zijn. Ik zie de details dan vaag en niet echt mooi scherp en duidelijk. Welk pastel potlood raad jij me hierbij aan?
Ik zou dan voor deze kleuren gaan: 100, 205, 221, 310, 385, 405, 435, 530, 560, 575, 585, 595, 610, 615, 625, 635, 690, 700, 770
Een heeel dun laagje maken met panpastel en dan kan je er met de meeste potloden overheen.
En anders gaat het met Stabilo of Koh I Noor het beste.
Fantastisch deze uitleg. Ik heb de hele serie van stabilo, erg fijne potloden. Toen via een winkel hier in de buurt Faber castell gekocht, vind ik toch iets minder werken. Heb het gevoel dat ze niet goed kleur afgeven. Maar dat zal aan mij liggen denk ik. Heb nu ook derwent, caran dache, moet zeggen dat die ook echt heel fijn werken. Denk dat ik meer van de zachtere potloden ben. Ik heb wel met een puntenslijper dat het vaak breekt en de slijper echt na een paar x gebruiken bot is. Ik doe het nu met een Stanley mesje, en dan gaat het wel beter.
Maar wat verslavend dit haha. Dank je wel voor de goede uitleg en een super fijne website ☺️