single.php

Er zijn 3 verschillende soorten puntenslijpers

 • De goedkoopste puntenslijpers zijn de gewone enkele of dubbele metalen puntenslijpers, in plastic of metaal.
 • De tweede optie is het slijpen met een tafelpuntenslijper.
 • En de derde optie is het slijpen met een mesje!

Enkele of dubbele puntenslijpers

De gewone puntenslijpers en de goedkoopste optie. Ik slijp mijn punten even snel bij met deze puntenslijpers. Hoe ik dit doe? Ik maak wel eens gebruik van de enkelgaats puntenslijpers, maar vaak pak ik de dubbele. Bij de dubbele maak ik eerst gebruik van het kleine gat om een langere punt te maken. Vervolgens zet ik het potlood in het grotere gat schuin tegen het mesje. Op deze manier slijp je alleen wat pastel en krijg je een scherper en kort puntje.

Pastel maakt puntenslijpers bot en je zult dus meerdere van deze puntenslijpers nodig hebben per tekening.

Tafelpuntenslijpers

In de webshop heb ik verschillende tafelpuntenslijpers staan, de populairste is Swordfish. Bij een tafelpuntenslijper klem je het potlood en vervolgens draai je de punt scherp. Het bakje vangt het slijpsel op. Heel handig en je krijgt ook super scherpe punten!

Let op dat je niet te ver doorslijpt want dan neem je het risico dat je punt gaat afbreken in de slijper. Je kan beter net iets eerder stoppen of tussendoor even kijken of de punt goed is.

Een tafelpuntenslijper wordt ook bot als je deze gebruikt met pastel of kleurpotloden, wel minder snel dan gewone puntenslijpers. Om je slijper scherper te houden kun je het beste regelmatig de puntenslijper schoonmaken. Aan de achterkant maak je de slijper los van het geheel en zo kun je punten of slijpsel er tussenuit halen.

Ook wordt vaak aangeraden om regelmatig een houtloos grafietpotlood te slijpen, dit zal je slijper ook scherp houden.

Groot voordeel van de Swordfish: er zijn vervangbare mesjes te koop voor dit merk. Bekijk hier de blog over dit product!

Puntenslijpers in mes vorm

Voor de mensen die liever hun potloden met een mesje slijpen: Ik heb 1 mesje liggen die ik kan gebruiken voor het slijpen van punten.

Dit mesje is een radeermes van Faber Castell, het is stevig en ligt goed in de hand. Dit mesje heeft een plat stukje waar je met je duim druk kan zetten.

Bij dit mesje heb je veel controle waardoor je kleine stukje van je potlood kan slijpen. Het slijpen met een mesje kost de meeste tijd van alle 3 manieren van puntenslijpen.

Bekijk hier de video over puntenslijpen!

>Welke manier van puntenslijpen vind jij het fijnste werken?

Meng je in het gesprek!

 1. biancapaalvast@kpnmail.nl schreef:

  Hallo. Ik zie de losse messenslijper van de Swordfish niet staan. En wat kost deze? Mvg. M paalvast

 2. Frauke schreef:

  Welke slijper kan je gebruiken voor de luminance. Ik heb de Faber Castell met drie gaatjes, maar de luminance past er niet zo goed in.
  Bedankt

  1. Anne-Baukje schreef:

   Ja dat is een lastige dikte potlood. Ik zou een gewone metalen dubbele slijper gebruiken en dan het grote gat daarvan. Of een Swordfish Curve of Scholar.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0