single.php

Puntenslijpen

Er zijn in grote lijnen 3 verschillende manieren om de punten van je potloden scherp te slijpen.

De goedkoopste puntenslijpers zijn de gewone enkele of dubbele metalen puntenslijpers, in plastic of metaal.

De tweede optie is het slijpen met een tafelpuntenslijper.

En de derde optie is het slijpen met een mesje!

Enkele of dubbele puntenslijpers

De gewone puntenslijpers en de goedkoopste optie. Ik slijp mijn punten even snel bij met deze puntenslijpers. Hoe ik dit doe? Ik maak wel eens gebruik van de enkelgaats puntenslijpers, maar vaak pak ik de dubbele. Bij de dubbele maak ik eerst gebruik van het kleine gat om een langere punt te maken. Vervolgens zet ik het potlood in het grotere gat schuin tegen het mesje. Op deze manier slijp je alleen wat pastel en krijg je een scherper en kort puntje.

Pastel maakt puntenslijpers bot en je zult dus meerdere van deze puntenslijpers nodig hebben per tekening.

Tafelpuntenslijpers

In de webshop heb ik 3 tafelpuntenslijpers staan, ik heb de 2 nieuwste even uitgelicht. Bij een tafelpuntenslijper klem je het potlood en vervolgens draai je de punt scherp. Het bakje vangt het slijpsel op. Heel handig en je krijgt ook super scherpe punten!

Let op dat je niet te ver doorslijpt want dan neem je het risico dat je punt gaat afbreken in de slijper. Je kan beter net iets eerder stoppen of tussendoor even kijken of de punt goed is.

Een tafelpuntenslijper wordt ook bot als je deze gebruikt met pastelpotloden, wel minder snel dan gewone puntenslijpers. Om je slijper scherper te houden kun je het beste regelmatig de slijper schoonmaken. Aan de achterkant maak je de slijper los van het geheel en zo kun je punten of slijpsel er tussenuit halen.

Ook wordt vaak aangeraden om regelmatig een houtloos grafietpotlood te slijpen, dit zal je slijper ook scherp houden.

Voordeel van de Swordfish: de opening naar de slijper is smaller waardoor de dikkere potloden wat steviger in de slijper zitten en daardoor niet kunnen bewegen en daardoor minder snel breken in de slijper.

Mesje

Voor de mensen die liever hun potloden met een mesje slijpen! Ik heb 2 mesjes liggen die ik kan gebruiken voor het slijpen van punten. Het eerste mesje is van Caran d’ache en lijkt wel wat op een aardappelschilmesje. Dit mesje is veilig en ligt goed in de hand. Op de achterkant van de verpakking staat hoe je dit mesje op verschillende manieren kan gebruiken. Als het mesje bot is dan kun je deze makkelijk vervangen (3 losse mesjes).

Het tweede mesje is een radeermes van Faber Castell, ook dit mesje is stevig en ligt goed in de hand. Dit mesje heeft een plat stukje waar je met je duim druk kan zetten.

Bij beide mesjes heb je veel controle waardoor je kleine stukje van je potlood kan slijpen. Het slijpen met een mesje kost de meeste tijd van alle 3 slijpmanieren.

Bekijk hier de video over puntenslijpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Alert: Content is protected !!