De juiste verhoudingen: 5 tips

Een goede realistische tekening begint bij de juiste verhoudingen. Door veel te tekenen ga je dit steeds beter zien en ontdek je sneller waar het nog beter kan in je tekening. Waar kun je op letten en welke hulpmiddelen kun je gebruiken?

Tip 1. Rasteren

In mijn cursussen werk ik veel met een raster. Dit is een heel goed hulpmiddel waarbij je sneller een tekening in de juiste verhoudingen op kan zetten.

Je maakt evenveel hokjes op je papier als op je foto. Vervolgens kun je per hokje bekijken hoe de lijnen lopen en deze ook zo uitschetsen op je papier. Een hulpmiddel die ervoor zorgt dat je ondersteuning hebt per hokje.

Wil je hier meer over weten: bekijk dan deze blog!

Tip 2. Opmeten met liniaal

Als je uitgeprinte voorbeeldfoto en je tekening even groot zijn, dan kun je ook bepaalde onderdelen in je tekening gaan opmeten. Ook als je werkt met een raster en je twijfelt over een onderdeel dan kun je dit voor de zekerheid nog even nameten met een liniaal.

Staat het gezicht iets schuin? Dan staan de ogen vaak even schuin in het gezicht als de neus en de mond. Bekijk dit eens op de foto en leg een liniaal langs de onderkant van de ogen, schuif de liniaal naar beneden en ontdek of de neus en de mond in dezelfde schuine lijn staan. Breng vervolgens deze liniaal in dezelfde positie naar je tekening en bekijk dan of je schets klopt en je deze onderdelen ook zo schuin hebt getekend. Schuif vervolgens de liniaal naar beneden om de neus en de mond te controleren.

Tip 3. Meten en vergelijken

Als je een gezicht aan het tekenen bent dan kun je bijvoorbeeld de ruimte tussen de wenkbrauwen controleren, of de ruimte tussen de neus en de lippen, of de kleine ruimte tussen de rand van de iris en de ooghoek om te kijken of het oogwit niet te groot is. Tot hoe ver loopt de wenkbrauw door? Op dezelfde hoogte als de ooghoeken of verder?

Tijdens het tekenen ben ik op deze manier steeds aan het controleren of alles klopt.

Tip 4. Schaduwen

Wanneer je alles zo goed hebt opgemeten of hebt gerasterd en vervolgens lijken de verhoudingen nog niet te kloppen. Waarschijnlijk heb je alle onderdelen wel op de juiste plek getekend, maar lijkt het anders dan op de foto omdat je bijvoorbeeld de schaduwen te licht hebt getekend, of een andere vorm hebt gegeven. Ook schaduwen vormen een gezicht. Een neus kan wel de goede vorm hebben, maar kan er anders uitzien doordat de schaduw niet klopt. Naast de schaduwen hoort ook de lichtinval te kloppen.

Tip 4. Foto maken

Dit gebruik ik meer als controle als de tekening af is. Ik maak met mijn telefoon een foto van de tekening en ik zet deze naast de voorbeeldfoto. Zo kan ik makkelijker vergelijken en vervolgens verbeteren.

Tip 5. Op de kop

Lijkt het alsof er nog iets niet klopt maar kun je niet ontdekken wat het is? Wat je dan nog kan proberen is het op de kop houden van je tekening en foto. Je hebt namelijk de neiging om dingen anders te zien dan in werkelijkheid. Je hersenen vullen dit namelijk voor je in. Om meer naar de vormen te kijken in plaats van naar een herkenbaar onderdeel, is het handig om de tekening op de kop te houden. Je laat dan even los dat het om een gezicht gaat en je hebt dan meer de neiging om naar de vormen te kijken en kunt deze soms dan makkelijker controleren of ze kloppen.

>Heb jij een aanvullende tip? Laat het ons hieronder weten!

Al deze tips en nog veel meer komen ook aan bod tijdens de online cursus: mensenportret in pastel. Leer meer over portrettekenen met deze uitgebreide cursus en kies vervolgens voor nog een extra les: de uitbreiding!

Meng je in het gesprek!

  1. Anja Nootenboom schreef:

    Soms maak een foto van m’n tekening en zet deze om in zwart-wit. Dit doe ik ook met m’n voorbeeld. Dan is beter te vergelijken of het contrast en/of de schaduwen kloppen.

  2. Marja Tribouillard Korssen schreef:

    Dat is een super idee,
    Schaduwen komen dan beter uit
    Bedankt en groetjes

  3. bregtje schreef:

    Ik heb het raster nu besteld. Ik ben benieuwd om er mee te werken. Het lijkt me heel handig en zal me een hoop profijt geven.

  4. bregtje schreef:

    Even een reactie op wat ik zelf schreef :
    Super tof zo met het “raster “ gewerkt!
    Dit scheelt een hoop tijd. Een heel licht lijntjes raster op het pastelmat papier met grafiet ( H) en dat valt weg onder de pastel kleuren.
    Soms een lineaal gebruikt om wat extra te meten .
    En de andere tips van zwart wit foto’s en de afbeelding omdraaien ook heel nuttige tips !

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0