Voordelen van een raster
Een raster zijn hokjes die je op je tekenpapier en foto tekent. Zo kan je per hokje de tekening bekijken in plaats van de tekening als één geheel te bekijken. Ik gebruik deze techniek als ondersteuning bij het opzetten van de schets met de juiste verhoudingen.
Bij het rasteren leer je beter kijken, bij het overtrekken veel minder. Daarom maak ik liever gebruik van een raster.
Transparant raster
Een transparant raster kan je op je foto leggen en dat scheelt je 1 keer hokjes tekenen. De transparante rasters zijn verkrijgbaar in 1, 2 en 3 cm op A4 en A3 formaat. Print de foto uit en leg het transparante raster erop.
Vervolgens heb ik dezelfde hoeveelheid hokjes op mijn tekenpapier nodig. Je kan ervoor kiezen om een groter tekenpapier te gebruiken dan het raster, het gaat erom dat je ongeveer hetzelfde aantal hokjes hebt op je foto als op je tekenpapier. Hoe doe je dit?
Stap 1: Meet de korte kant van je papier en deel dit door het aantal hokjes van je foto. Schrijf op.
Stel de korte kant van je papier is 24 cm, dan deel je dit getal door 10 hokjes = 2,4 cm (zie voorbeeld hieronder).
Stap 2: De hokjes moeten vierkant worden, dus dan maak je de hokjes op je tekenpapier 2,4 x 2,4 cm. Je kan ook kijken of je de hokjes 2,5 x 2,5 kan maken en of je dan nog redelijk uit komt met de foto.
Tip: Leg een raster met 1 cm hokjes over je andere raster heen als je een bepaald deel in je foto nog wat preciezer wilt bekijken.
Raster op de computer
Je begint met het tekenen van hokjes op je tekenpapier. Als ik met pastel ga tekenen dan pak ik meestal een lichtkleurig potlood en teken ik heel lichtjes de hokjes op papier. Dit zijn meestal hokjes van 2 of 3 cm. Zorg dat je niet teveel druk uitoefent tijdens het tekenen van de hokjes. Zo kan je deze later weer uitgummen!
Ik werk zelf graag vanaf de laptop, omdat ik daar op mijn voorbeeldfoto kan inzoomen. Om op de laptop een raster over mijn foto te maken, maak ik gebruik van het gratis bewerkingsprogramma GIMP. Dit programma kun je downloaden voor je Apple of Windows computer maar niet voor je tablet of telefoon.
Stap 1: Open de foto in Gimp via “Bestand” en kies dan voor “Openen“.
Stap 2: Als je de foto hebt geopend dan klik je onder “Beeld” op
“Raster tonen“.
Stap 3: Je ziet nu waarschijnlijk te veel hokjes. Daarom moet je nog wel de hokjes gaan aanpassen zodat het klopt met het aantal hokjes op je papier. Je doet dit onder “Afbeelding” en klik vervolgens op “Raster instellen“.
Stap 4: Nu opent zich een nieuw scherm met daarin de instellingen voor het raster.
- Witte pijl: hier kun je de kleur van het raster instellen
- Gele pijl: hier stel je de hokjes in, maar dit getal is even zoeken. Als je het getal groter maakt dan worden de hokjes groter dus heb je minder hokjes. Ik pas dit net zo lang aan tot ik ongeveer hetzelfde aantal hokjes op mijn papier heb. Dit kan verschillen want je papier en de foto hebben niet altijd hetzelfde formaat. Soms heb je horizontaal of verticaal een rij met hokjes over. Bij het instellen let ik niet op de instelling van pixels of centimeters.
- Blauwe pijl: als je de hokjes wilt opschuiven dan kun je dat hier instellen. Als ik alleen horizontaal of alleen verticaal wil opschuiven dan klik ik eerst op het slotje eronder. Vervolgens kun je de getallen los van elkaar aanpassen.
Ben je klaar met aanpassen? Dan klik je op OK. Ik noteer mijn instellingen voor het geval ik het kwijt raak. Je kunt ook je bestand opslaan als xcf bestand (bijv op je bureaublad) en als je dit bestand opent dan hoef je alleen maar raster tonen opnieuw aan te zetten.
Wil je de foto met raster uitprinten? Dan is de enige manier een printscreen maken en deze afbeelding vervolgens uitprinten.
Het voordeel van het werken vanaf de computer is dus dat je de foto kan inzoomen. Het raster zoomt dan mee in en zo kun je beter gedetailleerd aan het werk!
> Maak jij ook gebruik van een raster? Vertel ons hieronder op welke manier!
Met de app drawing grid of DVE (Da Vinci Eye). Werkt fijn en makkelijk op iPhone en iPad.
en kun je met DVE ook je rasters qua afmeting zelf instellen? Ook met halve centimeters?
Nee dat gaat niet. DVE is streamen van beeld op je papier.
Dus heeft niets met rasteren te maken.
Ik wil zo graag het GIMP programma op mijn computer doen, vooral nu ik de oude man ga tekenen, maar ik begrijp het programma niet. Ben helaas een beetje digibeet wat dat betreft. Jammer.
Succes met alle lessen en dank voor je hulp.
Groetjes, yvonne
Hoi Yvonne,
Waar loop je precies tegen aan? Met bovenstaande instructies zou het moeten lukken, je hebt verder geen inhoudelijke kennis van Gimp nodig.
Hallo Baukje.
Helaas als ik de foto download in raster werkt dat helemaal niet. Er is helemaal niet mee te werken. Ik heb Gimp gedownload maar ook dan werk het niet.
als je de Help functie gebruikt in Gimp en de uitleg van Anne-Baukje kom je er vast wel uit.
en deze informatie had ik al gelezen.
Bedankt Baukje,voor je duidelijke uitleg.
Ook al ben ik een digibeet..ga het zeker proberen. Het lijkt me heel handig om vanaf de pc te werken.
Nog een fijne zondag en groetjes ?
Het verschuiven gebruik ik als ik niet helemaal uit kom met de hokjes in Gimp, bijvoorbeeld als je aan de zijkant een half hokje hebt in Gimp, dan kun je het wat opschuiven zodat je daar een heel hokje krijgt.
Hoi, ik heb net Gimp ontdekt, dank voor al je uitleg! Nu wil ik graag een raster printen, maar dat lukt me niet. Hij slaat het raster niet op wat ik over een tekening heb gelegd. Heb jij hier een oplossing voor?
Hoi Carol! Ik maak een screenshot van mijn beeldscherm en dat print ik uit. Nadeel is wel dat de kwaliteit iets minder is geworden.
Ik gebruik de app PaintingGridMaker, supermakkelijk. Foto laden, raster eroverheen zetten en aantal hokjes instellen. Probeer er maar eens wat mee te snoeien, succes!
Ik gebruik Drawing gridmaker.
Dit bevalt prima.
Ik heb echter een vraag over de lijntjes die ik na afloop van het tekenen wil uitgummen op pastelmatpapier.
Met welke gum gaat dat het beste?
Hoi Doortje,
Voor het uitgummen op Pastelmat kan ik Faber Castell kneedgum of Cretacolor kneedgum aanbevelen. Het is wel aan te raden om de rasterlijnen niet te dik op te zetten, waardoor je ze nog kan uitgummen.