single.php

Diepzwart

Mooie diepzwarte details kunnen zorgen voor dat extra contrast en dat kan weer zorgen voor meer diepte in je tekening.

Pastel

Bij pastel gebruik je andere hulpmiddelen voor zwarte details dan bij kleurpotlood. Het meest zwarte pastelpotlood dat vaak gebruikt wordt is Caran d’Ache zwart nr. 009. Dit potlood is zacht en zit vol pigmenten, waardoor er makkelijker kleur af komt dan andere pastelpotloden. Door de zachtheid van een potlood kan je ook makkelijker over meerdere lagen heen tekenen. Samen met de Caran d’Ache lijkt Bruynzeel Design zwart het meest zwarte pastelpotlood.

In deze blog: De grote pastelpotloden test heb ik ook getest welke pastelpotloden het zwartste zijn.

Cretacolor en Derwent zijn het minst zwart, daarna Faber en Stabilo en de rest lijkt heel erg op elkaar. Ook hier heb ik een zwart houtskoolpotlood van Koh I Noor erbij getest en deze is duidelijk zwarter! Links is direct op wit pastelmat getekend en rechts op een onderlaagje wit pastel.

Wat ik toen niet heb getest is de Cretacolor Black Chalk/Schwarzkreide. Dit is ook een heel zwart potlood.

Houtskool

Houtskool lijkt qua gebruik erg op pastelpotlood en kan daardoor prima gecombineerd. Ook gebruik ik houtskool in mijn grafiettekeningen. Er zijn veel zwarte houtskoolpotloden verkrijgbaar. Mijn favorieten zijn: Conte a Paris Pierre noire en het houtskoolpotlood van Koh I Noor. Beide diepzwart!

Nieuw in ons assortiment zijn de Wolff’s Carbon potloden en dan vooral de 6B. Een heel populair potlood omdat het qua stevigheid meer aanvoelt als grafiet dan als houtskool, maar toch heel zwart is!

Natuurlijk vergeten we niet de houtskoolstaafjes. Sinds kort in het assortiment, want deze mochten niet langer ontbreken. Ik ben op zoek gegaan naar de beste en stevigste kwaliteit en kwam uit bij het merk Nitram. En dit setje bevat meerdere tinten en een houder zodat je geen zwarte vingers krijgt. Tip: maak het puntje scherp op een schuurplankje, zo kan je er mooie details mee maken.

Pastelkrijt

De meest pure pigmenten vind je alsnog in pastelkrijt. Vooral het zachte pastelkrijt geeft veel kleur af. Daarom ook ideaal om te gebruiken als je al meerdere lagen op je papier hebt staan. Het is alleen lastig om met een krijtje hele strakke details te maken, dus dat is even oefenen. Tip: breek het krijtje voor een scherp kantje.

Emma Colbert heeft laatst in een Youtube video een hele rij met zwart pastel uitgeprobeerd om te testen welke het meest zwart is. Een hele leuke video om te kijken! Hieruit kwamen meerdere merken naar voren waaronder de NuPastel. Voordeel van dit krijtje is ook de vorm waardoor je makkelijker details kan tekenen.

Kleurpotlood

Je kan kleurpotlood op pastelkrijt gebruiken, maar niet andersom. Houtskool en pastelkrijt pakt ook lastig op een laag kleurpotlood.

Je kan dus wel met zwart kleurpotlood nog details tekenen over je pastel. Het zullen dan geen diepzwarte details worden, maar wel scherpe details omdat een kleurpotlood harder is en scherper te slijpen.

Het meest zwarte kleurpotlood dat je kan gebruiken in je kleurpotlood tekeningen zijn de Derwent Drawing ivory black. Dit zijn zachte potloden die daardoor goed kleur afgeven.

Posca marker

Een populair hulpmiddel voor zwarte details zijn markers of pennen van bijvoorbeeld Posca. De marker is gevuld met acrylverf dat zich hecht aan je tekening. Met de fijne punt kan je makkelijk kleine details maken of dunne lijntjes. Je kan meerdere laagjes aanbrengen om het zwarter te maken, maar let op: je gaat wel het verschil zien in dikte en structuur tussen je kleurpotlood en je penvloeistof.

>Heb je nog tips kunnen halen uit deze blog? Welke methode of materialen gebruik jij het liefst om zwarte details te maken in je tekening?

Meng je in het gesprek!

  1. karin keizer schreef:

    Is het niet zo dat als je met een potlood over je pastels werkt, dat het potlood een glans geeft op het papier terwijl het pastel mooi mat is?

    1. Anne-Baukje schreef:

      Op een laagje pastel vindt ik de glans erg meevallen. Je ziet heel iets verschil tussen de twee materialen maar dat vind ik niet storend.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0
error: Alert: Content is protected !!