single.php

Een mooie herinnering

Ik zie deze vraag regelmatig voorbij komen op Facebook en Instagram. Het is een vraag waar veel tekenaars mee worstelen zodra we tekeningen in opdracht willen gaan maken. Misschien heb jij je dit ook afgevraagd en hopelijk kan ik je hiermee een beetje op weg helpen!

Zelf teken ik al vanaf mijn 16e in opdracht. Op deze manier ben ik veel blijven tekenen en al die opdrachten hebben geleid tot waar ik nu sta. Ik ben hier heel erg dankbaar voor! Ondertussen hangen er dus al op honderden plekken tekeningen door mij gemaakt en dat voelt sowieso al heel speciaal en bijzonder. Ik kan wat voor mensen betekenen door een mooie herinnering voor aan de muur te maken.

Waarde

Bovenstaande waarde is lastig in geld uit te drukken. Dat is namelijk voor iedereen anders. Toch moet jij er een bedrag aan gaan koppelen.

Het is iets unieks wat je kan. Om meerdere redenen: je hebt het geduld, de discipline en de moed opgebracht om deze lastige techniek aan te leren. Je hebt er ontzettend veel tijd ingestoken, cursussen gevolgd en veel geleerd met vallen en opstaan.

Maar ook: je kan iets wat niemand anders kan. Want niemand tekent zoals jij dat doet. Als je 100 mensen dezelfde foto laat natekenen dan zijn het 100 verschillende tekeningen.

Wees je hiervan bewust en hecht hier zelf ook waarde aan en vraag dus een goede prijs voor je tekeningen.

Onzekerheid

Ben je er ook van bewust dat het vragen van een laag bedrag kan voortkomen uit je eigen onzekerheid? Is het wel goed genoeg wat je maakt? Is het vergeleken met anderen niet veel minder waard? Vind de klant het niet veel te duur wat je vraagt?

Door meer tekenervaring zal deze onzekerheid ook meer gaan afnemen. Zo zul je waarschijnlijk ook steeds meer durven te vragen voor je tekeningen. Dit proces gebeurt bij heel veel tekenaars.

Je bent je steeds meer bewust van wat je kan en durft daar de prijs voor te vragen.

Begin daarom ook niet te vroeg met het tekenen in opdracht. Ga eerst ontdekken wat je leuk vindt om te tekenen en probeer verschillende dingen uit zodat je weet wat je allemaal kan. Maak eerst veel tekeningen voor jezelf, die opdrachten kunnen altijd nog!

Prijzen

Vraag voor je tekeningen wat jij er sowieso voor wilt hebben. Ga niet voor een bedrag tekenen waar jij niet blij van wordt. Ga niet laag inzetten uit angst geen opdrachten te krijgen. Wees zekerder van wat je kan en vraag wat jij vindt dat het waard is.

Als je lage prijzen vraagt zeg je eigenlijk dat wat je maakt niet veel voorstelt. Jouw potentiƫle opdrachtgever kan dit misschien ook gaan denken.

Kijk wat andere tekenaars vragen en ga er niet onder zitten omdat je er mee wilt concurreren. Klanten moeten jou kiezen omdat onder andere jouw stijl ze aanspreekt en niet omdat je een lage prijs hebt toch? Vergelijk met andere tekenaars zodat je een beetje een idee krijgt wat iedereen vraagt en zo kun je misschien makkelijker een prijs voor je eigen tekeningen bepalen.

Bereik

En als je dan een goede prijs hebt bedacht dan moet je vervolgens mensen gaan vinden die dat voor je tekeningen willen betalen. De kans is groter dat je deze mensen vindt als je een groter bereik hebt. Maak hier een plan voor!

Als je vervolgens meer opdrachten binnen krijgt en je wachtlijst wordt langer, dan kun je je prijzen stapje voor stapje ophogen.

>Heb of had jij ook moeite met het bedenken van een goede prijs? Laat het mij weten in een reactie hieronder!

Meng je in het gesprek!

 1. Maris schreef:

  Ja prijzen berekenen blijft eeuwig lastig
  Vooral omdat je uren nooit kan berekenen op dit vlak
  Inmiddels iets meer geoefend en idd iets wat fijnere prijzen durven vragen maar denk zeker niet in de hogere prijzen te vallen

 2. Willemijn schreef:

  Hoi Anne-Baukje even een vraag als je de tekeningen opstuur hoe verzend je die dan ivm beschadigen? En betaal jij dan de verzendkosten?

  En ik blijf het altijd moeilijk vinden om mijn prijs te bepalen. Dus dank voor je tips.

  Groetjes Willemijn

  1. Anne-Baukje schreef:

   Hallo Willemijn, via deze blog kun je zien hoe ik de tekeningen verstuur: https://www.realisme-inportret.nl/materiaal/tekeningen-bewaren-inlijsten-versturen/
   De verzendkosten zijn voor mijn opdrachtgever. Ik verstuur altijd verzekerd dit kost extra, maar als het pakket dan beschadigd dan kun je tenminste een deel vergoed krijgen.
   Succes!!

 3. Maaike van Waart schreef:

  Hoi Anne Baukje, ook ik vind het nog steeds lastig om te bepalen, je heb dan een bedrag bepaald en toch als mensen gemakkelijk ja zeggen, hou ik de twijfel: vraag ik toch te weinig?. Wat ik ook zo moeilijk vind is als familie vraagt of je wat voor ze wil maken en aangeven daarvoor te willen betalen ?

  1. Anne-Baukje schreef:

   Hoi Maaike, misschien wel! Heb je een lange wachtlijst? Want daar kon ik het altijd wel aan merken. Als ik veel opdrachten kreeg (ik heb zelfs een wachtlijst van 2 jaar gehad met 80 opdrachten) dan moest ik toch echt de prijzen verhogen. Ik zou het nu dus anders aanpakken en de prijzen veel eerder verhogen zodra ik merk dat de wachtlijst oploopt. Bijvoorbeeld bij een wachtlijst van 2 maanden al.
   Geld aannemen van familie is inderdaad heel erg lastig, maar waarschijnlijk vind je familie het juist leuk dat ze je er gewoon voor kunnen betalen. Zo helpen ze jou ook en het is je gegund.

   1. Nina schreef:

    Hoi Anne-Baukje, hoe bepaal jij je wachtlijst? Wat reken je voor tijd voor het maken van een tekening?

    1. Anne-Baukje schreef:

     Hoi Nina, ik heb een paar keer de tijd opgenomen bij het tekenen. En zo wist ik hoeveel uur ik over een tekening doe. Vervolgens ga ik kijken op welke vaste dagen in de week ik tijd heb en dan plan ik het ruim in.
     Toen ik nog alleen in opdracht werkte en de hele week verder zo goed als vrij was, plande ik iedere week 1 tekening in. Maar voor sommige tekenaars kan dat 1 per maand zijn, als je er bijvoorbeeld nog naast werkt.

 4. Mel schreef:

  Hey, mag ik vragen welk merk van kleurpotloden je gebruikt? De kleuren zien er heel realistisch uit!

  1. Anne-Baukje schreef:

   Ik gebruik pastelpotloden! En dan vooral Faber Castell Pitt en Stabilo Carbothello, maar ook wel Koh I Noor Gioconda en nog wat andere merken.

 5. Hanneke Van Der Bom schreef:

  Wat een heerlijke site om te bekijken en om te shoppen…. mezelf een cadeau gedaan vandaag..
  Wat een prachtige werken ook allemaal…. en wat super jammer dat je helemaal in Enschede zit… heb nu de proefcursus besteld, online tekenen lijkt me nl. niet zo fijn… eens kijken of dit me bevalt.

  1. Anne-Baukje schreef:

   Dankjewel Hanneke! Wat leuk om te lezen!
   Ik wil in de toekomst op verschillende locaties in het land gaan lesgeven. Ik ben wel heel benieuwd wat je van de proefcursus gaat vinden!

 6. Anita schreef:

  Ik heb ook een vraag. Ik heb tijdens de lock down veel getekend met vnl kleurpotlood. Ik teken Gidsen en ook energie tekeningen. En opeens heb ik nu 2 opdrachten. Heel gaaf maar hoe doe jij het met betalen? Stuur je een factuur? Hoeveel tijd geef je de mensen om te betalen? Laat je ze vantevoren betalen?

  Ik hoor het graag.

  Groet van Anita

  1. Anne-Baukje schreef:

   Wat leuk dat je nu 2 opdrachten hebt!
   Ja ik laat opdrachtgevers een klein bedrag vooraf betalen, omdat wel eens kan voorkomen dat je achteraf niks meer hoort als de tekening af is. Ik begin dus ook pas met de tekening als dit bedrag is overgemaakt. Het resterende bedrag wordt overgemaakt als de tekening af is en goedgekeurd. Ik stuur voor beide betalingen een factuur. Dat is voor je zelf ook overzichtelijk.
   Succes en veel plezier!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0
error: Alert: Content is protected !!