single.php

Pastelkrijt op velourspapier

Velour papier van Hahnemühle is heel anders dan de meeste pastelpapier soorten. Het velourspapier bevat kleine haartjes waardoor het heel zacht aanvoelt. Hierdoor lijken je tekeningen ook heel zacht, ideaal voor vachten!

Velourspapier is wat dunner en het is fijn om dit te plakken op foamboard. Zo heb je een mooie stevige ondergrond om op te tekenen en om je krijt op uit te vegen. Voor het uitvegen is het namelijk soms nodig om meer druk te zetten op het papier. Dan werkt foamboard wel heel prettig om onder je papier te hebben.

velourspapier tekening

Unison op velourspapier

Wat het mooiste werkt op Velour is Unison krijt. Het is zacht, er komt veel kleur vanaf maar als je het krijtje breekt dan heb je wel mooie scherpe kantjes aan je krijtjes en daar kun je dan de details mee tekenen.

Wil je meer lezen over dit bijzondere handgemaakt pastelkrijt? Lees hier de blog!

Loslaten

In het begin is deze techniek even wennen, maar na verloop van tijd krijgt iedereen er handigheid in. Je werkt vooral veel met krijt en moet het hele gedetailleerde wat los kunnen laten. Voor mij ook even wennen dus. Maar wat mij gelijk opviel waren de heldere kleuren die van je tekening afspatten door het gebruik van Unison op velourspapier.

Iets wat gelijk naar voren kwam was: bekijk je werk van een afstand en niet van dichtbij. Want van afstand lijkt het realistisch en valt alles mooi samen. Zoals de kleuren in de schaduwen en in het wit. Werk daarin eens met lila en paars!

velourspapier landschap in pastel

Workshop Emma Colbert

In 2018 en 2019 heeft Emma Colbert meerdere workshops gegeven in ons atelier in Enschede! Ze maakt fantastische werken met Unison pastelkrijt op Velour papier. We nodigen haar ieder jaar uit voor deze leerzame workshops. Wil je hier graag een keer bij zijn? Houd de website in de gaten of wordt lid van onze nieuwsbrief!

emma colbert pastel op velour papier

>Heb jij al eens op Velour papier gewerkt? Laat ons hieronder weten wat je ervan vond!

Meng je in het gesprek!

 1. Emma Colbert schreef:

  Thanks for the glowing report Anne-Baukje! You run the best workshops I have been to. I would love to come back!

 2. Marijke schreef:

  mooi stuk Anne-Baukje…. dit jaar kon ik er niet bij zijn, maar door jouw blog  heb ik wel het één en ander aan geschaft bij jouw om het te gaan ervaren…. schilderen met krijt op velours…. de perfecte combinatie voor mij. .. denk ik.. dank je voor je verhaal… groetjes Marijke

 3. yvonne van der weijden schreef:

  Hallo AnneBaukje, zou het fantastisch vinden als hiermee ook een online cursus mogelijk zou zijn. Vanwege de afstand en mijn leeftijd is het moeilijk om naar Enschede te komen, maar wat heb ik al genoten van je online workshops, vooral de herdershond. Geweldig om te doen. Mijn zusje uit Australië komt in juni naar Nederland en zou dolgraag een workshop bij je willen volgen. Is er zoiets mogelijk? hartelijke groet, yvonne van der weijden.

  1. Anne-Baukje schreef:

   Hallo Yvonne, wat leuk om te lezen! Ik zou heel graag eens een online cursus maken over het tekenen op velour. Maar eerst komt de online cursus over mensenportretten uit. Ik heb in juni nog geen workshops ingepland maar ik zal erover nadenken! Ik hou je op de hoogte!

 4. yvonne van der weijden schreef:

  Het zou een groot geschenk voor mijn zusje zijn, aangezien ze daar in |Australië geen mogelijkheid heeft om een workshop te volgen. hartelijkge groet, yvonne

 5. Henriette van der Zijde schreef:

  Ik werk al jaren met Hahnemüller velourspapier. Het is fijn om op te werken en de pastels hebben een zachte uitstraling wat ik erg mooi vind. Daarnaast werk ik ook op pastelmat hier komt het pastel wat harder op over maar is ook prettig op te werken maar inderdaad anders werken dan op velourspapier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen
0
error: Alert: Content is protected !!