• nl

Ik begon ooit met het tekenen op Canson mi teintes papier. Je kunt dit in veel verschillende kleuren krijgen (zelfs knalrood, blauw of oranje). Ik koos altijd de bruin en grijs tinten want ik merkte dat de kleur vaak een beetje door de tekening heen kwam. Canson mi teintes heeft een gladde kant en een kant met een honinggraatstructuur. Deze structuur zou ervoor moeten zorgen dat het pastel goed pakt. Bij gedetailleerde tekeningen werkt dit juist erg lastig. Die structuur blijf je door je tekening heen zien! Ik heb daarom al mijn tekeningen op de achterkant gemaakt, de gladde kant.

Canson heeft ook een touch versie uitgebracht, dit is wat dikker doordat het op karton is geplakt. Ook dit papier heeft een structuur zodat het pastel opneemt. Dit is meer een schuurpapier achtig oppervlak. Bij gedetailleerde tekeningen is dat soms wat lastig omdat je bij het maken van hele strakke lijnen toch wat gebobbelde lijnen krijgt.

Pastelmat van het merk Clairefontaine wordt steeds bekender. Het is gekleurd papier speciaal gemaakt voor pastel. Eigenlijk kun je het niet echt papier noemen want het is veel dikker en aan 1 zijde te gebruiken. Het is zelfs op board te krijgen.

Jaren terug kwam ik het eens tegen en zag ik resultaten op dat pastelmat. Helaas was het toen nog niet gemakkelijk te bestellen. Ik heb het daarom pas later in 2015 aangeschaft toen ik het in in Nederland tegen kwam. Na 1 tekening was ik gelijk om! Dit papier nam alle problemen weg die ik had bij Canson mi teintes papier. Even op een rijtje de voordelen van Pastelmat ten opzichte van Canson:

– Het heeft in tegenstelling tot veel ander pastelpapier een hele lichte structuur. Hierdoor ga je de structuur niet terug zien in je tekening.
– Door die structuur pakt het pastel heel goed,
– daardoor komen kleuren mooier uit
– en kun je veel lagen kwijt,
– waardoor je papierkleur niet door je tekening heen komt
– en hoef je na afloop niet te fixeren.

Op Pastelmat veegt het pastel alleen wat lastiger dan op Canson, omdat Pastelmat het krijt meer opneemt in het papier. En daardoor gumt het op Pastelmat ook wat lastiger dan op Canson.

Een mooi voorbeeld van de verschillen met canson papier zie je hieronder:

 

Links canson mi teintes en rechts clairefontaine pastelmat, dezelfde kleuren zijn gebruikt

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit papier? Alleen in mijn webshop kun je de kleuren per stuk bestellen, want in de blokken zitten vaak kleuren die je niet gebruikt. Ook bied ik A3 formaat in losse vellen aan, deze snijd ik voor je op maat!

Wie van jullie heeft ook een favoriete papiersoort? Ik lees graag jullie reacties hieronder!

Reacties

10 reacties op "6 voordelen van Pastelmat!"

 1. Nicole schreef:
  Echt ook pastelmat! Ook net als jou begonnen op canson mi-teintes,en bij jou in de les pastelmat geprobeerd..En ik wil ook echt nooit meer iets anders! En je winkel is ook zo handig! Ik koop elke les wel wat, en voor een goede prijs en met duidelijke uitleg!! En ideeal om een vel te kopen en in de kleur die je op dat moment ook echt gaat gebruiken
  1. Anne-Baukje schreef:
   Super bedankt voor je reactie Nicole!! Erg leuk om te lezen dat pastelmat en de webshop zo goed bevalt!
 2. Wilms schreef:
  Wauw wat een duidelijk verschil zeg
  1. Anne-Baukje schreef:
   Ja daarop is echt goed te zien wat het papier doet met je tekening. Bedankt voor je reactie!
 3. Karin schreef:
  Fijn om met jou samen de juiste kleur pastelmat te kiezen en dan snij je hem ook nog geheel op de juiste afmeting. Super👍
  1. Anne-Baukje schreef:
   Bedankt voor je leuke reactie Karin! Ik vind het erg fijn dat ik dat voor je kan doen!
 4. Ans schreef:
  Je hebt ook blokken met alleen wit papier,van pastelmat Clairfonteine.Heb ik al mee gewerkt.
  En inderdaad,dit papier is echt geweldig.het voelt wat ruw,maar toch kun je vrij fijn tekenen.

  Groetjes Ans

  1. Anne-Baukje schreef:
   Ja klopt! En de anthraciet kleur is ook in een blok te koop. Werk je graag op wit papier Ans?
   1. Ans schreef:
    Ja,ik vind wit wel prettig.Door jouw site heb ik dit papier en de pastelpotloden van Faber Castell ontdekt,echt een openbaring.Tekenen is echt een passie.Heerlijk om te doen.Jouw tekeningen zijn werkelijk prachtig.
 5. Ik ben begonnen op tekenpapier, maar daarna kwam ik pastelmat tegen en ging daar op testen, jeetje wat was dat een verschil, nooit meer iets anders, en nu las ik juist dat de anthraciet ook in een blok te koop is, ik ga nog eens snuffelen in je webshop, zo fijn dat alles bij je kunt kopen met een geweldig goede uitleg Top !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Alert: Content is protected !!
Top