single.php

Ik ben niet begonnen met tekenen op Pastelmat

Maar op Canson mi teintes papier. Je kunt dit in veel verschillende kleuren krijgen (zelfs knalrood, blauw, oranje, echt veel meer dan Pastelmat). Ik koos altijd de bruin en grijs tinten want ik merkte dat de kleur vaak een beetje door de tekening heen kwam. Canson mi teintes heeft een gladde kant en een kant met een honinggraatstructuur. Deze structuur zou ervoor moeten zorgen dat het pastel goed pakt. Bij gedetailleerde tekeningen werkt dit juist erg lastig. Want die structuur blijf je door je tekening heen zien! Ik heb daarom al mijn tekeningen op de gladde achterkant gemaakt.

Canson heeft ook een touch versie uitgebracht, dit is wat dikker doordat het op karton is geplakt. Ook dit papier heeft een structuur zodat het pastel opneemt. Dit is meer een schuurpapier achtig oppervlak. Bij gedetailleerde tekeningen is dat soms wat lastig omdat je bij het maken van hele strakke lijnen toch wat gebobbelde lijnen krijgt.

Pastelmat van het merk Clairefontaine wordt steeds bekender. Het is gekleurd papier dat speciaal is gemaakt voor pastel. Eigenlijk kun je het niet echt papier noemen want het is veel dikker en aan 1 zijde te gebruiken. Het is zelfs op board te krijgen.

pastelmat 10 kleuren

Jaren terug kwam ik het eens tegen en zag ik resultaten op dat pastelmat. Helaas was het toen nog niet gemakkelijk te bestellen. Ik heb het daarom pas later in 2015 aangeschaft toen ik het in in Nederland tegen kwam. Na 1 tekening was ik gelijk om! Dit papier nam letterlijk alle problemen weg die ik had bij Canson mi teintes papier.

Alle 6 voordelen van Pastelmat op een rij

 • Ten eerste heeft Pastelmat een hele lichte structuur. Hierdoor ga je de structuur niet terug zien in je tekening.
 • Door die structuur pakt het pastel heel goed
 • Daardoor komen kleuren mooier uit
 • En kan je er veel lagen op kwijt
 • Waardoor je papierkleur niet door je tekening zichtbaar is
 • En hoef je na afloop niet te fixeren.

Op Pastelmat veegt het pastel alleen wat lastiger dan op Canson, omdat het Pastelmat het krijt meer opneemt in het papier. En daardoor gumt het op Pastelmat ook wat lastiger dan op Canson.

Het verschil met Canson

Een mooi voorbeeld van de verschillen met canson papier zie je hieronder:

verschil canson en pastelmat

Links canson mi teintes en rechts clairefontaine pastelmat, dezelfde kleuren zijn gebruikt

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit pastelpapier? Alleen in mijn webshop kun je de kleuren per stuk bestellen, zo sta je volledig vrij in je kleurkeuze. Bovendien bied ik ook A3 formaat in losse vellen aan, deze snijd ik speciaal voor je op maat! Als je gewoon wat kleuren wilt proberen hebben we ook verschillende blokken en speciaal samengestelde sets te koop.

Voor een klein prijsje kan je ook alle kleuren in een handige kleurenwaaier krijgen.

Wie van jullie heeft ook een favoriete papiersoort? Ik lees graag jullie reacties hieronder!

Meng je in het gesprek!

 1. Nicole schreef:

  Echt ook pastelmat! Ook net als jou begonnen op canson mi-teintes,en bij jou in de les pastelmat geprobeerd..En ik wil ook echt nooit meer iets anders! En je winkel is ook zo handig! Ik koop elke les wel wat, en voor een goede prijs en met duidelijke uitleg!! En ideeal om een vel te kopen en in de kleur die je op dat moment ook echt gaat gebruiken

  1. Anne-Baukje schreef:

   Super bedankt voor je reactie Nicole!! Erg leuk om te lezen dat pastelmat en de webshop zo goed bevalt!

   1. D.Heitbaum schreef:

    Is dit papier alleen voor pastel geschikt of ook voor tekenen met kleurpotloden fc polychromos?

    1. Anne-Baukje schreef:

     Dit papier is ook geschikt voor kleurpotloden!

 2. Wilms schreef:

  Wauw wat een duidelijk verschil zeg

  1. Anne-Baukje schreef:

   Ja daarop is echt goed te zien wat het papier doet met je tekening. Bedankt voor je reactie!

 3. Karin schreef:

  Fijn om met jou samen de juiste kleur pastelmat te kiezen en dan snij je hem ook nog geheel op de juiste afmeting. Super?

  1. Anne-Baukje schreef:

   Bedankt voor je leuke reactie Karin! Ik vind het erg fijn dat ik dat voor je kan doen!

 4. Ans schreef:

  Je hebt ook blokken met alleen wit papier,van pastelmat Clairfonteine.Heb ik al mee gewerkt.
  En inderdaad,dit papier is echt geweldig.het voelt wat ruw,maar toch kun je vrij fijn tekenen.

  Groetjes Ans

  1. Anne-Baukje schreef:

   Ja klopt! En de anthraciet kleur is ook in een blok te koop. Werk je graag op wit papier Ans?

   1. Ans schreef:

    Ja,ik vind wit wel prettig.Door jouw site heb ik dit papier en de pastelpotloden van Faber Castell ontdekt,echt een openbaring.Tekenen is echt een passie.Heerlijk om te doen.Jouw tekeningen zijn werkelijk prachtig.

 5. Ik ben begonnen op tekenpapier, maar daarna kwam ik pastelmat tegen en ging daar op testen, jeetje wat was dat een verschil, nooit meer iets anders, en nu las ik juist dat de anthraciet ook in een blok te koop is, ik ga nog eens snuffelen in je webshop, zo fijn dat alles bij je kunt kopen met een geweldig goede uitleg Top !!!

 6. Jolien Pruis schreef:

  Pastelmat is geweldig. En je kunt je tekening als die niet lukt, gewoon afspoelen onder de kraan,er blijft wel een kleur achter, te gebruiken als onderschildering. Laten drogen,,klaar. Dat maakt de prijs van dit papier weer goed, het is wat duurder.geeft een mooi intens kleur resultaat.

 7. Dick schreef:

  wil een portret maken met pastelpotlood op pastelmat.
  Nu merk ik opeens dat pastelpotlood op een bepaalde plek niet pakt.
  Wat is de oorzaak hiervan?
  Heb ik nog nooit meegemaakt

  1. Anne-Baukje schreef:

   Hoi Dick,

   Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan o.a. komen door het gebruik van handcrème. Doordat het papier vet wordt kan het pastel dan slecht pakken op het papier. Het komt ook wel eens voor dat er structuur op het papier mist. In dat geval zit het probleem in de vel papier zelf. Dit komt sporadisch voor en is de reden waarom we ieder vel controleren voordat deze naar onze klanten verzonden wordt.

 8. Henriette van der Zijde schreef:

  Ik werk al jaren met veel plezier op velourpapier. Hier komen vooral de dieren zo mooi zacht over. Heb enige tijd terug vorohet eerst pastelmat gebruikt na de recensies op je site gelezen te hebben. E moet toegeven. Dit werkt ook fantastisch. Dus ik wissel nu regelmatig af.

 9. T.Rooijmans schreef:

  Hallo Ik schilder en teken al een aantal jaren alle technieken maar pastel blijft mijn favoriet (vooral pastelmat van cl Fontaine,
  nu zag ik een demo van Cuong Nguyen op you tube
  gebruikt waarschijnlijk sennelier a la carte en carbothella pastel potloden tekent vele lagen zeer dun over elkaar(special met mesje scherpe pastelpunt aangemaakt zeer mooi.
  kan dit soort bijzonder pastel papier nergens vinden,ook niet op jullie mooie site?

  met vriendelijke groeten
  T.Rooijmans

  1. Anne-Baukje schreef:

   Hoi Theo,

   Naar aanleiding van uw bericht heb ik het papier uitgeprobeerd en op de site geplaatst: https://www.realisme-inportret.nl/webshop/tekenpapier/sennelier-pastelcard-blok-24×32-cm/

   Mooi papier. Het is iets ruwer dan Pastelmat maar het pakt ook mooi veel lagen.

 10. Dianne wakker schreef:

  Goedenavond, is pastelmat papier ook geschikt voor inkt? Ik combineer kalligrafie graag met tekenen.
  Groetjes Dianne Wakker

  1. Anne-Baukje schreef:

   Goedenavond Dianne,
   Pastelmat is ook geschikt voor inkt! Op youtube vind je daar wel demonstraties van.

 11. Marianne schreef:

  Hallo Dianne
  Ik ga voor het eerst pastelmat proberen . Ik wil het bestellen maar zie pastelblokken nr 1 en nr 3 allebei wit en in verschillende maten . Ik kom er niet zo goed uit wat het verschil van de nummers is , of kijk ik niet goed ?

 12. Chantal Baijens schreef:

  Hallo Anne-baukje, ik zie dat er verschillende nrs. Zijn van de pastelmat clairfonteine. Wat is hier het verschil tussen en welke heb jij?

  1. Anne-Baukje schreef:

   Die nummers geven aan om welke kleuren blok het gaat. Ieder blok heeft zijn eigen samenstelling van kleuren: https://www.realisme-inportret.nl/webshop/pastel/pastelmat-clairefontaine-blok-met-4-kleuren/ Dat is hier goed te zien.
   Ik gebruik alleen losse vellen, dit zijn mijn favoriete kleuren: https://www.realisme-inportret.nl/webshop/pastel/clairefontaine-pastelmat-set-huisdieren/

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0
error: Alert: Content is protected !!