Karisma kleurpotloden

De Prismacolor Premier kleurpotloden hebben een rijke historie. Voorheen stonden ze bekend als “Karismacolor” en zagen ze er heel anders uit. Dit unieke kleurpotlood wordt helaas niet meer geproduceerd. Ze werden in Engeland door het bedrijf Berol gemaakt tot het Amerikaanse bedrijf Sanford in 1995 de productie overnam. In 2005 stopten ze met het maken van de Karisma kleurpotloden.

Tekenaars die altijd graag met Karisma potloden hebben getekend zeggen dat het de beste kleurpotloden ooit gemaakt zijn. Je komt soms nog een tweedehands set tegen en dan wordt er gerust 3 à 4 euro per potlood gevraagd.

Ondertussen denk ik dat er nog wel meer goede merken bij gekomen zijn. Bijvoorbeeld de Caran d’Ache Luminance, Polychromos en de Lightfast van Derwent, maar ook de Prismacolor Premier!

Prismacolor Premier

Hetzelfde bedrijf dat de Karisma productie heeft overgenomen, produceert ook de Prismacolor kleurpotloden.

Prismacolor Premier kleurpotloden tekenen met dezelfde zachtheid als de Karisma potloden. De kleurnummers en namen zijn ook hetzelfde. Je zou kunnen zeggen dat Prismacolor Premier erg op Karisma lijkt.

Sinds een aantal jaar is de productie overgebracht naar Mexico en zijn de potloden heel populair in Amerika. In Europa zijn de kleurpotloden niet minder populair maar moeilijker te krijgen. Sinds kort kun je deze unieke potloden ook bij Realisme in Portret kopen!

150 kleuren Prismacolor

Prismacolor Premier heeft een uitzonderlijk hoog aantal kleuren, namelijk 150! Met de volledige set zou je geen kleuren tekort hoeven komen. Je vind zelfs een aantal neonkleuren, goud en zilver in deze set. Je kunt ze ook in kleinere sets krijgen van 24, 48, 72 en zelfs per stuk.

Prismacolor Premier bestaat uit was. Het is het zachtste kleurpotlood waar je makkelijk mee kunt blenden en daarom ook erg populair. Ze zijn ideaal om te gebruiken voor grotere vlakken zoals wazige achtergronden, maar ook voor details.

Wees voorzichtiger met lagen opbouwen; het papier raakt anders sneller verzadigd door de zachtheid van het potlood. Als het papier verzadigd is zie je na een paar dagen een ”waxbloom”. Dit is een wittig laagje over je tekening. Deze laag kan je met een droge doek lichtjes afvegen. Om waxbloom te voorkomen kan je dit fixatief gebruiken.

Voorzichtig slijpen

Prismacolor moet je net als veel andere potloden voorzichtig slijpen en alleen met een goede puntenslijper slijpen. Doordat Prismacolor Premier uit zachte was bestaat kan het wat breekbaarder zijn. Gebruik nooit een botte puntenslijper! Met een scherpe puntenslijper zul je geen problemen ondervinden. Een tafelpuntenslijper is het meest geschikt, omdat daar je potlood het stevigste in klemt en daardoor het minste kans maakt op breken.

>Teken jij ook graag met Prismacolor Premier? Laat ons weten voor welke onderwerpen jij deze potloden gebruikt!

Meng je in het gesprek!

  1. elisabeth schreef:

    Ik heb veel met Karisma getekend nu met Prisma de grote uitvoering met 150 potloden. Toch kun je Prisma potloden niet vergelijken met Karisma. Ze zijn toch veel harder en niet zo mooi te blenden/mengen vind ik. Ik heb onderhand elk merk al uitgeprobeerd. Karisma is echter nog steeds 1 van de beste potloden.

  2. Frede schreef:

    Ik ben het met Elisabeth eens. Ik heb nog alle kleuren van Karisma, maar wilde wel een ander merk proberen. Ik heb ze aan mijn kleinzoon gegeven. Ik heb verschillende soorten kleurpotloden van Derwent gekocht, Polychromos van Faber Castel en Luminance van Caran d’ache. De Luminance vind ik het meeste op Karisma lijken. De Lightfast en Procolour van Derwent vind ik ook fijn werken, maar wel anders

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0