single.php

Realistisch leren tekenen met pastel

Je ziet de laatste tijd steeds meer mooie tekeningen met pastel verschijnen op Facebook, of je treft een ”foto” wat een pasteltekening blijkt te zijn als je de beschrijving leest, of je leest over het enthousiasme van iemand die kort geleden zijn/haar hobby tekenen weer heeft opgepakt. Je bent nieuwsgierig geworden en wil hier meer over weten.

Toen ik begon met pastelpotloden ging er een wereld voor mij open. Ik had daarvoor al met verschillende andere materialen gewerkt maar pastelpotloden bood mij precies waar ik naar op zoek was: je kan makkelijk met licht over donker werken, je kan met je vingers blenden en je kan er gedetailleerd mee tekenen. Ik denk dat ik 14 jaar was en vervolgens nauwelijks de potloden nog heb neergelegd.

Vooral het gedetailleerde realistische tekenen wilde ik leren. Ik wilde paarden tekenen, mijn eigen hond en kat, de acteurs van mijn favoriete series en films en nog veel meer. Het is geweldig om die gelijkenis te pakken te krijgen, maar het werken daar naartoe is ook heel ontspannend.

Het is een fijne verslaving die ik jou ook gun! Vandaar deze blog om even alles op een rijtje te zetten voor als je niet weet waar je moet beginnen maar wel erg enthousiast bent om dit te leren!

Materialen

Om te beginnen heb je materialen nodig. Ik ben hiervoor een handige webshop begonnen waar je alles kan vinden wat je nodig hebt. Al is er ondertussen wel veel keuze, dus hieronder help ik je kiezen.

Je kan bijna geen verkeerde keuze maken als je een set met pastelpotloden uitkiest. Alle merken hebben je wat anders te bieden: andere kleuren of een andere hardheid. De meeste tekenaars hebben daarom van verschillende merken potloden. Maar je moet ergens beginnen en om in je keuze te helpen heb ik een blog geschreven over al deze merken pastelpotloden: Lees hier de blog!

Tip: Wil je klein beginnen om eerst wat uit te proberen? Dan raad ik je deze set aan van Koh I Noor. Een heel fijn en goed pastelpotlood!

Als je graag meerdere merken pastelpotloden wilt proberen kun je gaan voor de set dieren 35 pastelpotloden. Deze set bevat 4 verschillende pastelpotloden in verschillende dierenvachtkleuren.

Wat je verder nog nodig hebt:
– Pastelpapier: pastelmat is het beste papier om mee te beginnen. Als je dit te prijzig vindt dat kun je Canson Mi Teintes gebruiken (de gladde kant). Dit heeft echter wel een kwaliteitsverschil! Ik ben zelf op Canson begonnen en daarna op Pastelmat gaan werken.
Kneedgum
Doezelaar, om mee te blenden
– Puntenslijper, hierin heb je ook verschillende soorten: metalen puntenslijpers tot tafelpuntenslijpers. Je kunt hier een blog lezen over puntenslijpen.
– Optioneel: liniaal en raster. Dit gebruik ik zelf bij het maken van een schets. Ook hier heb ik een blog over geschreven die je helpt bij het opzetten van een goede schets.

Ook een optie is beginnen met een online cursus waarbij je een materialenpakket aanschaft. Dit pakket bevat verschillende merken potloden, benodigdheden, papier en foto’s. Alles om goed te kunnen starten, bovendien biedt een online cursus je direct begeleiding.

Boek

Als je op zoek bent naar informatie en begeleiding in de vorm van stap voor stap uitleg bij tekeningen dan is het boek erg geschikt! Het boek kun je zien als samenvatting. Dus ideaal om eerst eens te kijken of het tekenen je leuk lijkt. Je vindt in het boek: uitleg over het materiaal, uitleg van de basistechniek, stap voor stap het tekenen van verschillende dieren en nog meer. Lees meer over de inhoud op deze pagina!

Online cursussen

Ik heb geen geheimen en vertel alles wat ik weet over deze leuke techniek. Dit doe ik ook door middel van online cursussen die ik per onderwerp heb ingedeeld. Zo kun je als beginner het beste starten met een basiscursus waarin je alles leert over het materiaal en de mogelijkheden, je leert een schets op zetten in de juiste verhoudingen en je leert direct al prachtige realistische tekeningen neer te zetten waar je omgeving en jezelf verbaasd over zullen zijn.

Zodra je een cursus aanschaft, krijg je direct en voor altijd toegang tot alle video’s en opdrachten. Je kan deze in je eigen tempo gaan volgen of de video’s opnieuw bekijken zo vaak je wilt. De video’s zijn een werkelijke weergave van het tekenproces, dus niet versneld! Tijdens dit tekenproces leg ik je uit hoe ik te werk ga.

Naast de cursus krijg je toegang tot de groep op Facebook waar je vragen kan stellen en in contact komt met andere cursisten.

Twijfel niet, jij kunt dit ook! Er zijn al zoveel deelnemers je voor gegaan met dezelfde twijfels en die vervolgens prachtige werken maakten en later zelfs in opdracht konden gaan tekenen! Hieronder werk van een aantal deelnemers:

>Teken jij al met pastelpotloden of wil je het graag leren?

Meng je in het gesprek!

 1. jolanda van Dijk schreef:

  Heb ik aan het boek genoeg mogelijkheid om het tekenen te leren met pastel?Of moet ik ook deelnemen aan de onlinecursus?

 2. Anne-Baukje schreef:

  Hoi Jolanda,

  Met het boek zou je een heel eind moeten komen! Daar staat veel in dat o.a. ook terug komt in de online basiscursus.

 3. Nancy de Vries schreef:

  Hai Anne,

  Ik heb al een cursus portret tekenen met houtskool en grafiet gevolgd, maar zou ook graag eens met pastel potloden werken en het gaat e dan dus om portretten,

  is het noodzakelijk om dan eerst de basis te volgen of kan ik ook gewoon de portret teken cursus kopen gelijk.

  Vr. gr. Nancy de Vries

  1. Anne-Baukje schreef:

   Hallo Nancy,

   Leuk dat je belangstelling hebt voor een cursus met pastel! De meeste basisuitleg vindt je in de basiscursus. In de overige cursussen, maar vooral de mensencursus ga ik er meer vanuit dat je al ervaring hebt met pastel. Het is aan jou of je dat aandurft. Je kan ook eerst een proefcursus volgen, daar krijg je ook al een deel van de basis mee.

   Groetjes Anne-Baukje

   1. Nancy de Vries schreef:

    De proef cursus had ik inmiddels gedaan van je .

    Dus heb deze maar besteld 😉

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0
error: Alert: Content is protected !!